Aleksandar Vučić u Skupštini predstavlja detaljan izvještaj o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić u Skupštini predstavlja detaljan izvještaj o Kosovu

Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić, danas pred Skupštionom trebo bi predstaviti detaljan izvještaj o Kosovu.

predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je na sjednicu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, sve članove Vlade i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Uvodni govor na posebnoj sjednici imat će predsjednik Srbije, javili su beogradski mediji, koji navode da će Vučić tom prilikom iznijeti historijske činjenice odnosa Srba i Albanaca, ali i predstaviti detaljnu analizu sadašnjih odnosa dva naroda.

Đurić je ranije najavio da će poslanici razmatrati izvještaj Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, a da će detaljnu sliku stanja u vezi sa Kosovom iznijeti Vučić.

Prema njegovim riječima, izvještaj, o kojem će poslanici raspravljati, sadrži detalje o 149 projekta izgradnje, obnove i podrške Srbima na Kosovu, o dijalogu sa Prištinom i o tome kako je opstruisala razgovor sa Beogradom.

„Uprkos kritikama zbog navodne predaje srpskih interesa na sjeveru Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i međunarodnog faktora“, piše u izvještaju, koji ima osamdesetak strana.

Prema navodima iz izvještaja, angažovanje Srbije u dijalogu uspjelo je da „djelimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije