Vučić u Savjetu bezbjednosti UN-a: Jako sam zabrinut i pomalo uplašen

Tanjug
Vučić u Savjetu bezbjednosti UN-a: Jako sam zabrinut i pomalo uplašen
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a da je jako zabrinut i pomalo uplašen za budućnost i od budućnosti.

On se prethodno zahvalio na brzom zakazivanju sjednice o situaciji na Kosovu. Vučić je reagirao i na prethodno izlaganje generalnog podsekretara UN za mirovne misije Jean-Pierre Lacroixa, koji je pozvao Beograd i Prištinu da treba nešto da učine. 

"Ne slažem se sa tom uobičajenom frazom, Beograd je sproveo sve što je dogovoreno", rekao je Vučić. 

Vučić je naveo da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Brussselsu, kao i da krši CEFTA sporazum i SSP. Situacija je, istakao je srpski predsjednik, užasno komplikovana. 

"Uplašen sam za budućnost naroda u cijelom regionu", istakao je Vučić. 

On je rekao da je zahvalan što se sednica održava po hitnom postupku, jer je jako bitno i i pravedno da se tako učini zbog užasno komplikovane situacije na terenu. 

"To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća u oblasti Kosova i Metohije. Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već cjelokuponog regiona", kazao je on. 

Vučić je ukazao da je potom Priština, suprotno CEFTA sporazumu i SSP-u, uvela tarife protiv Srbije i BiH. 

"Najprije 10 odsto, a kada su vidjeli da je albanska javnsot reagovala dobro na to, povećali su na 100 procenata. Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Sbrije i Kosova. Štaviše, ugrozili su cjelokupnu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lijekove, i to je oduvijek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU. Stavimo to sve na stranu. Možete li zamisliti nekog u 21. vijeku koji zabranjuje i sprečava slobodu protoka ljudi i dobara, samo što ne voli političke odluke druge strane", upitao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije