Vučić: Težimo komšijskom životu sa Bošnjacima

Anadolija
Vučić: Težimo komšijskom životu sa Bošnjacima

Nova tehnika, artiljerija i avioni Vojske Srbije ne predstavljaju nikakvu prijetnju bilo kome, već su dokaz da Srbija cijeni živote svojih građana i da će umjeti da ih zaštiti, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na aerodromu u Batajnici gde je prikazana vojna vježba Sloboda 2017 povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

"Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti historijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu sa Bošnjacima, dobrim odnosima sa Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima", kazao je Vučić.

Kako je objasnio, Srbija se ne plaši da pregovara, ali da "niko ne treba da pomisli da pregovara jer se plaši".

"Vojska Srbije je svaki dan jača i uskoro će biti i mnogo bolje plaćena. Mi smo oslobođena, nezavisna i suverena zemlja, koja hoće da se bavi sobom i da radi, napreduje i razvija se", rekao je.

Predsjednik Srbije je povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu naveo da je danas veliki dan za Beograd i da mu se čini da ima „nebeske pravde“ u činjenici da je Beograd oslobođen baš 20. oktobra 1944. godine, jer su tri godine ranije nacistički okupatori streljali i pobili hiljade ljudi.

"Od te smrti i užasa oslobodili smo se 20. oktobra. Nadam se da smo se zauvijek oslobodili one vrste ludila koja smatra da je opravdano ubijati u ime rase, nacije ili ideologije. Takva nakaradna filozofija više ne važi i nećemo na nju nikada da pristanemo", kazao je Vučić i dodao:

"Na dan kada se rat završio, poručujemo da nam je osnovna namera da se više nikad ne nastavi. Sve ćemo uraditi da se rode i umru generacije koje neće pamtiti rat i koje će misliti dobro o sebi, a ne loše o drugima, koje će poštovati, a ne potcjenjivati."

Prema njegovim riječima, Srbiji je potrebna stabilnost, kao i razvoj i rast, a mir je osnovni uslov za to.

Vojnoj vježbi, na kojoj su građani mogli da vide više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 30 aviona i helikoptera, kao i elitnu jedinicu sastavljenu od najboljih vojnika naoružanih najmodernijim oružjem Projekat 1500, prisustvovali su i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsjednica parlamenta Maja Gojković, patrijarh SPC Irinej, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i brojni predstavnici vojnog i državnog vrha Srbije, kao i veliki broj građana.

Nakon vježbe, Vučić i ruski ministar odbrane Šojgu obavili su primopredaju migova koje je Srbija nabavila od Rusije, a koji su danas bili izloženi javnosti. Vučić je izrazio nadu da će se saradnja uvećavati.

“Živjela Srbija i srpsko-rusko prijateljstvo”, rekao je predsjednik Srbije i Šojguu predao jedan od šest paradnih bodeža sa serijskim brojevima migova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije