Vučić: Stajemo s kupovinom oružja, a krećemo u reformu Vojske Srbije

J. M.
Vučić: Stajemo s kupovinom oružja, a krećemo u reformu Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će njegova zemlja zaustaviti kupovinu oružja umjesto čega će krenuti u reformu Vojske Srbije.

Vučić je to izjavio na konferenciji za medije nakon zvaničnog susreta s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom

"Poslije razgovora s ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, odlučeno da se ide na dodatne reforme naše Vojske, kako bi bila još mobilnija i brža u sistemskom smislu. To ne znači kupovinu oružja, kao što naši ljudi misle, naprotiv, čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja, ali ćemo na pametan način da razvijamo kompletan sistem odbrane i da budemo mnogo snažniji nego što smo danas. Od Bjelorusije, po tom pitanju, mnogo toga možemo da naučimo", naglasio je Vučić.

Vučićeva izjava uslijedila je nakon posjete Srbiji zamjenika pomoćnika američkog državnog ministarstva Thomasa Zarzeckog.

Iako Zarzecki, koji je u američkoj administraciuji zadužen za sankcioniranje zemalja koje značajno surađuju s ruskim odbrambenim i obavještajnim strukturama, nije davao nikakve izjave, mediji su prenijeli da je u fokusu njegove posjete bila vojna saradnja Srbije i Rusije.

Srbijanski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski rekao je da bi Beograd želio kupiti ruski raketni sistem S-400, no smetnja nabavci je visoka cijena. Zato je Srbija već platila Moskvi za raketni sistem Pantsir koji bi trebao biti isporučen krajem ove godine ili početkom naredne godine.

Ranije je specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio zabrinutost "zbog razmještanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije