Vučić: Srbija je podigla borbenu gotovost na veći nivo

Tanjug
Vučić: Srbija je podigla borbenu gotovost na veći nivo
EPA / Aleksandar Vučić
Zbog brojnih problema sa kojima se suočava cijeli region, Srbija je podigla borbenu gotovost pojedinih jedinica, kazao je Aleksandar Vučić, premijer ove države.

Građane cijelog regiona posebno su zabrinula posljednja dešavanja u Makedoniji, ali Vučić je poručio kako je Srbija stabilna i mirna, te da građani mogu biti mirni.

"Podigli smo funkcionalnu interoperabilnost - odnosno borbenu gotovost jedinica tamo gdje je to potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov. Naš najviši i vitalni cilj jeste očuvanje stabilnosti", rekao je Vučić u izjavi za RTS.

Prema njegovim rečima, vojska i policija rade danonoćno, a taktička pomjeranja su izvršena tamo gdje je bilo potrebno, te da je Srbija posebno oprezna u pravcu Makedonije.

On je dodao i kako će Srbija čuvati poziciju stabilne i nezavisne zemlje, ekonomskim jačanjem, te je ponovio da nikada više neće dozvoliti progon ili istrjebljenje Srba.

"To više nije moguće da se dogodi, Srbija je mnogo snažnija. Nikoga nećemo da diramo, poštujemo teritorijalni integritet svih, ništa tuđe nam ne treba, samo svoje nećemo da damo. Mislim da su tu poruku svi dobro razumjeli. A naša vojna moć će rasti srazmjerno rastu ekonomske moći", poručio je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije