Vučić šokirao Srbiju: Da li je dogovor s Albancima najava priznanja Kosova

Fena
Vučić šokirao Srbiju: Da li je dogovor s Albancima najava priznanja Kosova

Predstavljajući u parlamentu Srbije izvještaj o Kosovu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je vrijeme da se izabere "između slatke laži i gorke istine".

Vučić se obratio Srbiji: Dosta je laži, bit će nas dvostruko manje nego Albanaca

"Nisam se odlučio za nastavak laži i samoobmane. Rekao sam svima nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu osim u zdravstvu i školstvu. Trebamo prestati s obmanjivanjem vlastite javnosti. To sam ponavljao svih ovih sedam godina, kao i da je dogovor s Albancima jedini način za budućnost", poručio je Vučić u svom govoru koji je potrajao dva sata i dvadeset minuta, a kojeg su oporbeni zastupnici bojkotirali.

Haos pred Skupštinom: Pogledajte obračun Vojislava Šešelja i Boška Obradovića

Vučić je kazao kako će učini sve da se dođe do kompromisnog rješenja koje će "voditi računa o sigurnosti srpskog naroda, zaštiti imovine, ali i vitalnim interesima Srbije na Kosovu", prenose srbijanski elektronički mediji.

"Ako bude kompromisnog rešenja, narod će se o tome morati izjasniti i, za razliku od drugih zemalja, u Srbiji će odluka naroda biti obavezujuća. Ne budemo li pristali na kompromis, izgubit ćemo sve", poručio je, dodavši kako je osnovni preduvjet da se ponovno sjedne za pregovarački stol ukidanje kosovskih carina na uvoz robe iz Srbije.

Govoreći o mogućnosti da Beograd i Priština ne postignu sporazum, Vučić je istaknuo kako bi takav scenarij imao katastrofalne posljedice i po Albance i po Srbe.

"Zamrznut konflikt" između Beograda i Prištine ne može postoji kao trajno rešenje jer ga, smatra predsjednik Srbije, Albanci ne žele.

"Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci napasti Srbiju. Sljedeće pitanje je kako ćemo izdržati napad Albanaca ako do njega dođe", rekao je Vučić.

S druge strane, u slučaju postizanja dogovora s Albancima i ulaska u Europsku uniju došlo bi do jačanja srpske ekonomije, povećavanja životnog standarda i podizanje nataliteta, smatra Vučić.

"U slučaju da dođemo do rešenja s Albancima u periodu između 2025. i 2030. i ako tada pristupimo EU, to bi drastično pojačalo naše šanse da budemo blizu minimalnog ili najmanje lošeg rešenja, dok bi sve drugo vodilo u tešku situaciju", zaključio je predsjednik Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije