Vučić sazvao Savjet za nacionalnu sigurnost: Zabrinuti smo izjavom Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Vučić sazvao Savjet za nacionalnu sigurnost: Zabrinuti smo izjavom Izetbegovića
Zbog izjave Bakira Izetbegovića i zabrinutost za stabilnost u regiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je danas sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost, kako bi razmotrili trenutna kretanja u regiji.

Sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost bit će održana u 12 sati, a tu informaciju potvrdio je srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin za RTS.

On je sazivanje sjednice pojasnio da je Vučić "opravdano zabrinut za mir i stabilnost ne samo u Srbiji, nego i u regiji, jer je izjavom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu mir i stabilnost čitave regije dovedena u pitanje".

"Mi Srbiju čuvamo i mirnom i stabilnom. Svaki naš građanin može da bude potpuno siguran u organe svoje države, u svog predsjednika, nadležne službe i ministarstva da će sačuvati njegov svakodnevni način života i da ćemo sačuvati mir i stabilnost u našoj zemlji. Ali, mi ne živimo sami. Čitav region je doveden u pitanje", ocijenio je Vulin.

Rekao je da je potpuno neprihvatljivo govoriti o drugoj zemlji "u kontekstu otcepljenja dela njene teritorije i nadati se da će se to desiti".

Vulin je kazao da očekuje da će na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost biti sagledano realno stanje.

"Ja očekujem da ćemo mi sagledati realno situaciju, da ćemo sagledati stanje, da ćemo razgovarati o radu naših nadležnih službi, našoj organizaciji...Šta je to što treba da uradimo da bi situacija u Srbiji ostala mirna i stabilna i da još jednom garantujemo stabilnost u čitavom regionu", kazao je Vulin.

On je rekao da ga zabrinjava što su pojedini političari i mediji u Srbiji rekli da izjava Izetbegovića "nije ništa strašno".

Podsjećamo, medijska pompa u regiji nastala je nakon što je Izetbegović u intervjuu za njemački Deutsche Welle, snimljenom u oktobru, a emitiranom ove sedmice, rekao da je, što se njega tiče, nezavisnost Kosovo do sada trebalo da bude priznata, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da samo sa "Da" ili "Ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati nezavisnost Kosova, Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije