Vučić s predstavnicima Srba iz regije: Nećemo ponavljati greške iz prošlosti

Fena
Vučić s predstavnicima Srba iz regije: Nećemo ponavljati greške iz prošlosti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je u petak u Kraljevu s predstavnicima Srba iz regije te poručio kako Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti i nikome nametati svoju volju, no isto tako da neće dozvoliti da bilo tko ugrožava identitetska prava srpskog naroda.

"Zahvalan sam svim ljudima, iako oni ne predstavljaju uvijek iste političke opcije, jer smo pokazali jedinstvo srpskog naroda i želju da očuvamo srpski jezik, kulturu, tradiciju i da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u regiji, ali poštujući pravo na očuvanje posebnosti naših nacionalnih, vjerskih prava", kazao je Vučić, javlja B92. 

Dodao je kako su sastanku prisustvovali predstavnici Srba iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Naveo je kako su razmatrali poziciju Srba u svakoj zemlji, kao i način na koji Srbija može da pomogne.

"Radit ćemo mnogo kao Srbija i pomagat ćemo našem narodu, a posebno ćemo raditi na identitetskim pravima, očuvanju sprskog jezika i pisma", podvukao je Vučić.

Srbija će, poručio je, poštovati sve druge države, ali će uvijek podržavati borbu za ostanak i opstanak srpskog naroda na stoljetnim ognjištima i to će činiti u skladu sa zakonima drugih država u regiji.

"Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti, nikome nećemo nametati svoju volji, ali ni dozvoliti da ugrožavaju identitetska prava našeg naroda. Na to imamo pravo, to smo činili do sada i činit ćemo i u budućnosti", poručio je srbijanski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije