Vučić sa Grabar Kitarović: Želimo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos s Bošnjacima

E. H.
Vučić sa Grabar Kitarović: Želimo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos s Bošnjacima
Nakon što su održali inicijalni sastanak tokom posjete Zagrebu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govorili su za javnost o temama ovog važnog sastanka.

Srbijanski predsjednik Vučić istaknuo je zahvalnost za današnji sastanak, te za brojne konstruktivne razgovore u vezi sa mnogim temama koje su zajedničke za Hrvatsku i Srbiju.

Vučić: Moramo da gledamo budućnost za dobrobit naše djece

"Ja dobro razumijem da za vas moj dolazak nije bio nimalo dobar, posebno imajući u vidu atmosferu koja je vladala u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Ja mislim da će ljudi u budućnosti, ipak, moći da shvate naše odnose, jer sam ja došao u Zagreb da razgovaramo o našim problemima i da ih pokušamo riješiti. Mislim da će Srbija i Hrvatska morati, željeli to svi u političkim sistemima ili ne, imati bolje političke odnose u budućnosti. Morat ćemo da gledamo budućnost drugačijim očima i jedni da razmišljamo da li će naše riječi pogoditi onu drugu stranu", kazao je Vučić.

On je pojasnio kako je sa hrvatskom predsjednicom razgovarao o problemima sa granicom ove dvije države, ističući kako će Hrvatska i Srbija to pokušati riješiti u naredne dvije godine, odnosno da će nakon tog perioda ići pred arbitražni sud. Nadalje, napomenuo je kako su ostale, veoma važne teme bile problem nestalih, pripadnici hrvatske i srbijanske manjine u obje zemlje, europskom putu Srbije kojem Hrvatska pruža podršku, te o ekonomskoj saradnji i saradnji u vezi s infrastrukturnim projektima.

"Razgovarali smo o nestalima i ja ću sljedeće sedmice primiti udruženje nestalih iz Hrvatske, neka mala rješenja smo danas barem donijeli nekim ljudima da znaju porodice gdje su te neke osobe koje su stradale. Mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate, te sam pokušao da uvjerim i gospođu Grabar Kitarović, i sve druge da vidimo šta je to što možemo da pronađemo na svakom mjestu kako bismo te ljude našli. Također, razgovarali smo i o pripadnicima manjine, da vidimo šta to mi možemo uraditi za hrvatsku, odnosno srbijansku manjinu u našim zemljama.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, mislim da smo mnogo vremena potrošili zbog nečije ranije nezainteresiranosti. Mi jesmo zainteresirani za prugu ka Zagrebu, ona je veoma značajna i za njih i za nas. Također, mi smo iznijeli svoje prijedloge, te ćemo u narednih 100 dana pokušati da promijenimo atmosferu, kao i da pokažemo s naše strane da se možemo odgovorno ponašati, kako bismo imali najbolje moguće odnose s Hrvatskom", napomenuo je Vučić, govoreći o svojoj strategiji o retorici koju je promovirao prije dolaska u Zagreb.

Prioritet poboljšanje odnosa u susjedstvu

Istaknuo je kako će to biti naredni posao svih vladajućih struktura u Srbiji, kako bi poboljšali odnose sa svojim susjedstvom.

"To jeste naš posao, ali to nije bilo uvijek moguće, no ubuduće će to biti obaveza svih predstavnika srbijanske politike. To će biti jedan dobar signal s naše strane, jer želimo da gradimo najbolje moguće odnose, ne zato da bismo se nekom dodvoravali, nego jer mislimo da su odnosi Hrvatske i Srbije važni za nas, cijelu regiju i interese svih nas. 

Dakle, u svim ovim teškim pitanjima neke smo konkretne stvari krenuli da rješavamo, već postoje neki konkretni rezultati. Njih prije svega osjećaju Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj. Drago mi je da smo veoma otvoreno danas razgovarali o svemu, po pitanju prošlosti ni u čemu nismo saglasni. U svakom slučaju mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao, te mislim da u tome nemamo suprotstavljene interese. Ako ništa to radimo zbog naše djece, zbog generacija koje se ne moraju ponašati kako smo to mi činili", kazao je Vučić.

Grabar Kitarović i Vučić saglasni: Trilaterala u BiH je veoma važna i dobro rješenje

Govoreći o europskom putu Srbije, Vučić je istaknuo kako se nada da ga Hrvatska neće kočiti, ali i da neće Srbija nikoga moliti za bilo kakve ustupke. Ipak, važno je da Hrvatska i Srbija imaju dobre odnose. Također, govorio je i o odnosima ove dvije zemlje sa BiH, te je istaknuo kako podržava trilateralnu saradnju Hrvatske, Srbije i BiH.

"Kada je riječ o odnosima u BiH, moguću trilateralu smatram pozitivnom, gospodin Čović je rado viđen gost u Beogradu, visoko se slažemo po mnogim pitanjima i mislim da smo spremni za sve to. Mi smatramo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH, ne želimo da to kvarimo, te želimo da takve odnose uspostave sa bošnjačkom zajednicom", istaknuo je Vučić.

Slično je prokomentirala i hrvatska predsjednica Grabar Kitarović koja je istaknula kako je trenutno najvažnije pitanje izmjena bh. Izbornog zakona.

"Kada je riječ o BiH držim da je trilaterala između Hrvatske, Srbije i BiH jedan od poželjnih mehanizama u kojima možemo razgovarati o pitanjima koji opterećuju danas BiH. Činjenica je da Hrvatska i Srbija prema Dejtonskom ugovoru jamče mir u BiH, i imamo obavezu čuvati njenu sigurnost. Hrvatska je među onim državama koje smatraju da se Izborni zakon u BiH treba mijenjati, ispoštovati odluke Ustavnog suda i presude, do samog načela Dejtonskog sporazuma u konačnici da hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu bira hrvatski narod", kazala je Grabar Kitarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije