Vučić: Putin nas spasio žiga sramote na čelu, bili bi proglašeni genocidnim narodom

Radiosarajevo.ba
Vučić: Putin nas spasio žiga sramote na čelu, bili bi proglašeni genocidnim narodom
Foto: Ured predsjednika Srbije / Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u srijedu u Sočiju, gdje se sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenosi RTS.

Nakon sastanka, održana je konferencija za štampu dvojice predsjednika, na kojoj je Putin rekao da Rusija posvećuje veliku pažnju sigurnosti regiona Balkana i da ima sadržajan dijalog sa svima.

Rusija podržava suverenitet i cjelovitost Srbije, i adekvatno osiguravanje interesa svih etničkih grupa, rekao je Putin.

Dodao je da je Rusija spremna da podrži kompromisno rješenje Beograda i Prištine, ali i napomenuo da će Moskva podržati stav Srbije.

Predsjednik Aleksandar Vučić je zahvalio Rusiji na podršci i rekao da je Putinu prenio svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora s albanskom stranom".

Predsednik Srbije je rekao da Rusija može da računa na podršku Srbije, baš kao što i Srbija računa na podršku Rusije.

"Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala protiv interesa Srbije, niti dokument za koji bi glasala Srbija, a da je protiv interesa Rusije", rekao je Vučić.

Kaže da ga brojni predstavnici "raznih zemalja" pitaju zašto ide u Rusiju, a da je on ponosan i da mu je čast da se susretne sa Putinom.

Navodi da manje od njih "čeka u redu kod Putina" i da mu ruski predsjednik ukazuje jednako, ako ne i veće poštovanje nego njima.

"Ići ćemo još češće, nastavićemo saradnju, bez obzira na sve što će neko da kaže. Uvjereni smo da će biti u korist i za dobrobit ruskog i srpskog naroda", rekao je Vučić.

Dvojica predsjednika su istakla odličnu vojno-tehničku saradnju. "Putin me je prethodnog puta posavjetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savjet, i to treba da nam dođe u Srbiju", istakao je Vučić.

Zahvalio je Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dvije zemlje budu veoma dobri i ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primijetio, "ljudi u Srbiji više cijene Putina nego neke ranije ruske lidere".

"Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana, a 2015. godine nas je spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN", poručio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije