Vučić: Prevarili su nas, Zajednica srpskih općina je mrtvo slovo na papiru

Radiosarajevo.ba
Vučić: Prevarili su nas, Zajednica srpskih općina je mrtvo slovo na papiru
Svih šest od 15 tačaka iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina su ostale mrtvo slovo na papiru, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obraćanju naciji Vučić je naveo da je Srbija svoje obaveze ispunila i poručio da "nikome neće dozvoliti da govori o dvjema stranama i podjednakom ispunjavanju obaveza".

Dodao je da pet godina pokušava da dođe do mira i rešenja za kosovski čvor, jer "Srbiji se ne piše dobro ako se ne dođe do rješenja za Kosovo", rekao je Vučić.

On je na konferenciju za novinare doneo primjerak Briselskog sporazuma i istakao da se on sastoji od 15 tačaka, a prvih šest je posvećeno formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO).

"Svih šest tačaka ostale su mrtvo slovo na papiru jer pet godina niko nije želio da to sprovede. Ne samo da Albanci nisu željeli, to je očigledno, nismo vjerovali da će bilo šta uraditi u srpsku korist, već smo očekivali da će EU biti garant. EU da je željela da ZSO bude sprovedena u djelo, da su htjeli drugi faktori međunarodne zajednice, njihov uslov za viznu liberalizaciju za Kosovo ne bi bio demarkacija s Crnom Gorom, već formiranje ZSO", rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija svoje obaveze ispunila. "To niko ne kaže, već se uvijek pozivaju dvije strane. Neću nikome to da dozvolim, svaki dan će imati reakciju predsjednika i drugih organa ako budu govorili o dvjema stranama i podjednakom ispunjavanju obaveza", poručio je predsjednik Srbije.

Rekao da u Brisel, na nastavak dijaloga s Prištinom 23. maja, ide bez ikakvih očekivanja, a da je njegov posao da štiti interese Srbije, državu i budućnost.

"Nemamo više šta novo da uradimo za bilo koga, osim da čekamo formiranje ZSO, ili da čekamo ponudu za kompromisno rješenje kosovskog problema", ukazao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije