Vučić pozvao poslanike da podrže odluku o razrješenju ministra Bratislava Gašića

Radiosarajevo.ba
Vučić pozvao poslanike da podrže odluku o razrješenju ministra Bratislava Gašića

Na trećoj vanrednoj sednici Narodne skupštine Srbije u ovoj godini, premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je poslanike da glasaju za njegovu odluku o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog učtivosti, moralnosti, poštenja i poštovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država. Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštenja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima", rekao je Vučić obraćajući se narodnim poslanicima.

On je dodao da ne spori rezultate koje je Gašić postigao za vreme obavljanja svoje funkcije te da je predlog za razrešenje Gašića po svemu redak i "gotovo neuobičajen zahtev", ali da je zahtev podneo zbog jedne izjave "zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede".

"Svako ko kaže ženi da klekne tera je u sigurnu kuću, čak iako nema sličnu nameru, a znam da Gašić nema tu nameru, ali je on to uradio. Činjenica da je to uradio jedan od mojih najboljih saradnika naterala me je da razmišljam o sopstvenoj odgovornosti i da se zapitamo gde smo kao društvo, koliko želimo da poštujemo i koliko se poštujemo i posebno žene", istakao je Vučić.

Premijer je naveo da je pristojnost nešto što se traži od svih i u Skupštini i u svakom drugom prostoru te da ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno, koliko su pristojni članovi Vlade.

"Gašić sebi nikada ne bi poželeo da kleči i znam da nije poželeo ni devojci kojoj je to rekao. On je to rekao tek tako i mora da snosi odgovornost i političke posledice. Znam da on zna da nije pristojno, jer nije pristojno klečati, već biti uspravan i pomoći drugima da budu uspravni. Očekujem da u budućim delima pokaže šta je naučio", naveo je Vučić i dodao da smena Bratislava Gašića treba da pokaže čisto, belo i svetlo lice Srbije.

Kako je naveo Vučić, ova odluka je donesena uz saglasnost svih članova Vlade odluku je, kako je naveo te da je Gašić ostao paradigma za nešto nepristojno.

"Bio sam užasnut njegovom reakcijom i rečnikom u obraćanju novinarki i pozvao sam ga istog sekunda, a nije mi bilo lako da pronađem boljeg saradnika od Gašića, jer mislim da je dobar čovek, vredan, dobar domaćin", rekao je premijer Srbije.

Podršku predlogu premijera Srbije Aleksandra Vučića za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašić, koji prisustvuje sednici, dale su poslaničke grupe SVM, JS, DHSS-SPO i SDPS, čiji predstavnici su to obrazložili uvođenjem nove prakse u Srbiji, a to je odgovornost za izgovorenu reč.

Sporna situacija zbog koje Vučić podneo zahtev Skupštini za razrešenje ministra odbrane, dogodila se prilikom davanja izjava Bratislava Gašića, kada je novinarki koja je čučnula ispred njega, kako bi snimila izjavu, a da pri tom ne smeta snimateljima, rekao "volim novinarke koje lako kleknu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije