Vučić odgovorio Kolindi: Sramno je porediti Srbe i Hrvate u antifašističkoj borbi

Radiosarajevo.ba
Vučić odgovorio Kolindi: Sramno je porediti Srbe i Hrvate u antifašističkoj borbi
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Čović, Vučić i Dodik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je više nego sramno porediti doprinos Srba i Hrvata antifašističkoj borbi u Europi, podsjetivši da je Zagreb među gradovima koji su na najtopliji način dočekali Nijemce, prenosi Srna.

Grabar-Kitarović u Varšavi: Hrvatska najviše doprinijela u antifašističkoj borbi

"Više je nego sramno porediti Srbe i Hrvate, naročito što je ustanak u Hrvatskoj podignut u mjestu Srb, koji je čisto srpsko mjesto. Ustanak su podigli Srbi", rekao je predsjednik Srbije povodom izjave predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Europi.

Vučić je naglasio da je Nezavisna Država Hrvatska bila dobrovoljna nacistička tvorevina, da nikad nije bila pokorena i okupirana od Njemačke i da nisu bili bombardovani, poput Beograda.

"Beograd je imao marionetsku vladu pošto je vlada Kraljevine Jugoslavije poražena, mnogo ljudi je to krvavo platilo. A Zagreb je, uz Maribor, Linc i Beč na najtopliji način primio Nijemce", rekao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da je Beograd oslobođen 20. oktobra 1944, dok postoje dokumentovane izjave upravnika koncentracionog logora Jasenovac od 10, 12 i 15. marta 1945. godine koji kaže da tamo “čvrsto stoji ustaška nacionalna čizma i da se povlačiti neće”.

"To je šest mjeseci nakon što je Beograd oslobođen… Toliko o tome ko je i kakvom pokretu pripadao", naglasio je Vučić, prenosi Srna.

Na pitanje zašto Srbija nije bila pozvana u Varšavu na ceremoniju obilježavanja početka Drugog svjetskog rata, gdje je Kitarovićeva i dala spornu izjavu, Vučić je ocijenio da Srbe neki doživljavaju kao ruske saveznike i da zato moraju da budu kažnjeni, kao i da je u pitanju revizionizam.

On je naveo da u početku nije bio zadovoljan zbog nepozivanja Srbije, ali da je, kada je čuo izjave Kitarovićeve u Varšavi, ipak srećan što nije bio tamo.

On je napomenuo da će sljedeće godine ići na Crveni trg u Moskvi na Dan pobjede, gdje će biti najveći broj onih koji su zaslužni za slom fašizma.

"Oko 15,5 miliona Rusa i Bjelorusa stradalo je u borbi protiv fašizma. Srbi su jedan od najstradalnijih naroda proporcionalno broju stanovnika, uz Jevreje, Ruse, Bjeloruse, Poljake", rekao je Vučić, prenosi Srna.

On je dodao i da je u Drugom svjetskom ratu stradalo i 125.000 Amerikanaca, ali da je njihov doprinos pobjedi bio veći od, naprimjer srpskog, zbog američke globalne snage i oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije