Vučić rješavao probleme kosovskih Srba: Ostajte ovdje

Anadolija
Vučić rješavao probleme kosovskih Srba: Ostajte ovdje
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu navečer sa Srbima iz svih krajeva Kosova u prepunoj sali Doma kulture u Lapljem Selu, kraj Gračanice, dok je oko 3.000 ljudi u dvorištu razgovor slušalo sa ozvučenja.

Skup je počeo minutom šutnje za prije četiri dana ubijenog Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", što je i bio povod Vučićeve današnje posjete Kosovu.

Vučić je obraćajući se okupljenima kazao da Srbija na različite načine pomaže kosovskim Srbima i da će razgovorom i dijalogom sa Albancima riješavati njihove probleme i očuvati mir. Istakao je da je najviši interes Srbije da Srbi ostanu da žive na Kosovu i da ih ne bude manje, nego danas.

“Ne plašimo se mi nikoga, ali ja mislim da je prošlo vreme kada smo ciljeve ostvarivali na neki drugačiji način. Danas je vreme kada ciljeve možemo svojim znanjem, pameću i marljivošću da ostvarujemo. Vi morate da budete za sve nas dovoljno čvrsti i jaki da ostanete ovde, a mi da budemo dovoljno pažljivi i brižni da vam pomognemo da to možete da napravite”, kazao je Vučić. 

U razgovoru koji je uslijedio brojni građani su iznijeli svoje probleme. Predsjedniku Srbije obratila se jedna od prisutnih Danijela Tomašević iz Suvog Grla, u opštini Skenderaj (Srbica). Ona mu je zahvalila na posjeti i iznela svoj problem i problem Srba iz njenog sela.

Kod nas nema doktora, a ima puno dece, pa ako budete u mogućnosti da nam izađete u susret u vezi toga”, kazala je Danijela.

Ona je objasnila da postoji ambulanta, ali da rade samo medicinske sestre. Vučić joj je obećao da će odgovor dobiti u toku večeri, da bi za manje od sat vremena riješio problem tako što je obećao da će doktor u njeno selo dolaziti tri puta sedmično.

Petar Aksić iz Koretišta, kod Gnjilana, iznio je problem prodaje imovine, dok je Nebojša Nikolić iz Lapljeg Sela zatražio novčanu pomoć za liječenje njegovog bolesnog sina, koji boluje od rijetke bolesti i neophodna mu je transpaltacija koštane srži u Italiji.

Vučić je upitao koliko je novca neophodno, a Nikolić je odgovorio da je potrebno oko 150 hiljada eura. Srpski predsjednik je kazao da je to završena stvar. 

Razgovor je nastavljen iznošenjem raznih drugih problema građana, a Vučić je kazao da će razgovor trajati koliko god to bude potrebno, ako treba i do duboko u noć.

Prije razgovora u Lapljem Selu, a nakon posjete Sjevernoj Mitrovici, Vučić je u Gračanici posjetio porodicu Zorana i Nevene Stević, koja ima četvoro djece i devetoro unučadi, i koja danas slavi krsnu slavu Sveti Jovan.

U Sjevernoj Mitrovici je tri sata razgovarao sa srpskim zvaničnicima sa Kosova, dok je posjetu započeo jutros obilaskom manastira Banjska, kod Zvečana na sjeveru Kosova. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije