Vučić o nedolasku u Hrvatsku: Da sam došao bili bi protesti na ulicama

Radiosarajevo.ba
Vučić o nedolasku u Hrvatsku: Da sam došao bili bi protesti na ulicama
Anadolija / Aleksandar Vučić

Predjednik Srbije, Aleksandar Vučić, objasnio je zašto nije došao u Zagreb na kongres EPP-a.

Njegovo objašnjenje je jasno, nije htio dolijevati ulje na vatru. Rekao je i kako misli da nije pogriješio što je to odlučio.

"Da sam otišao tamo, samo bi se o tome govorilo, imali bi proteste na ulicama, tad je bila i godišnjica Vukovara. Htio sam napraviti nešto dobro za Europsku narodnu partiju, nisam htio dolijevati ulje na vatru", rekao je Aleksandar Vučić za TV Pink.

Izrazio je i uvjerenje da će Srbija s Hrvatskom, usprkos problemima iz prošlosti, imati u budućnosti mnogo bolje odnose nego što su bili prije i poručio da će se i Srbi i Hrvati morati odgovornije ponašati i sarađivati kako bi opstali u budućnosti.

"Stvarno mislim da će u u budućnosti, usprkos činjenici da su Hrvati najmanje popularni u Srbiji, a Srbi u Hrvatskoj, da će Srbi i Hrvati morati biti, ne u istoj državi, već će morati biti zajedno i zajednički se suprostavljati različitim problemima koji će dolaziti izvana ako žele opstati", objasnio je Vučić.

Na problematiku rata rekao je da se još uvijek ne može dogoditi to da se stavi tačka "zato što Hrvati obično traže od Srbije da se posipa pepelom, da se ispričavaju i da se nikada ne sjete Jasenovca", rekao je i dodao je kako u Srbiji govore samo ono što bi oni htjeli čuti.

Rekao je kako bi pristao i na to da se više ne spominje Jasenovac "samo da im sutra ne kažu kako su u Domovinskom ratu Srbi agresori i ovakvi ili onakvi, ali, oni neće prestati. Oni (u Hrvatskoj) će reći da je to zalog za budućnost i da Srbija mora priznati", rekao je. 

Kazao je i kako ne misli da postoji šansa da Hrvatska napadne Srbiju ni u ovom trenutku ni u budućnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije