Vučić: Amerikanci su kategorični i traže međusobno priznanje Srbije i Kosova

Radiosarajevo.ba
Vučić: Amerikanci su kategorični i traže međusobno priznanje Srbije i Kosova
Anadolija / Aleksandar Vučić

Sjedinjene Američke Države traže međusobno priznanje Beograda i Prištine, ali da to ne predstavlja suštinski veliku novost, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon razgovora s državnim sekretarom SAD-a Mike Pompeom i današnjih sastanaka sa zamjenikom pompeovog pomoćnika Matthew Palmerom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Damon Wilsonom, Vučić je za RTS rekao da su za Srbiju dobre stvari što SAD podržavaju njen evropski put i “ne ulaze u to kako treba da izgleda dogovor” Beograda i Prištine, a da je loše što “traže međusobno priznanje” Srbije i Kosova.

“To jeste novo, ali suštinski to nije velika novost. To nije potpuno nov stav SAD, oni su 2008. priznali neovisnost Kosova. Mi tu odluku nećemo da promijenimo, a trudili smo se da uživamo u sopstvenim mitovima”, kazao je Vučić.

On je naveo da je na sastancima sa američkim zvaničnicima iznio stavove Srbije i da je ponovio da “ne dolazi u obzir mogućnost da Srbi ne dobiju ništa, a da Albanci dobiju sve”.

“Veoma sam zahvalan i Pompeu i Palmeru i Wilsonu. Za mene je bilo važno da mogu da iznesem stavove Srbije. I za pedalj ako pomjerimo stav SAD prema Srbiji, mi smo napravili malo čudo. A nisam naivan da vjerujem da će SAD da odustanu od prizanja neovisnosti Kosova, niti ću da dajem lažna obećanja”, rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije