Vučić najavio, sud ispunio: Pušteni demonstranti koji su u RTS došli s pilom

Radiosarajevo.ba
Vučić najavio, sud ispunio: Pušteni demonstranti koji su u RTS došli s pilom

Beogradski sud oslobodio je u utorak navečer dvojicu demonstranata koji su uhapšeni nakon upada u zgradu Radio-televizije Srbije i optuženi za nasilničko ponašanje jer su u zgradu unijeli motornu pilu.

Nakon saslušanja osumnjičenih sud je donio rješenje kojim je odbio prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora, saopćio je sud.

Dvojica repera, Minja Pernat i Miljan Čičić javnosti su poznati po uličnim performansima i satiričnim pjesmama protiv vlasti.

Prekršajni sud je po hitnom postupku već procesuirao sedam osoba, šestero ih je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dvije će se voditi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Vođe opozicionog Saveza za Srbiju tražile su ultimativno oslobađanje svih uhapšenih i najavile organiziranje mirnih protesta i dežura ispred kabineta predsjendika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je ranije u utorak rekao kako ima pravo na pomilovanje tokom krivičnog postupka, ali ne i u slučaju prekršaja. Objasnio je da na žalbeni prekršajni sud ne može uticati kao predsjednik, ali može “kao čovjek”.

Jedan od uhapšenih je i prekršajno kažnjenih na 30 dana zatvora je maturant, a njegovo su oslobađanje, uz podršku profesora, u ponedjeljak zatražile školske kolege iz beogrdske Filološke gimnazije, zaprijetivši da će, ne bude li oslobođen za 48 sati, pozvati učenike svih srednjih škola na ulicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije