Vučić: Jutros u 8:30 krenuo je putnički voz, a ne tenk ili oklopno vozilo

Radiosarajevo.ba
Vučić: Jutros u 8:30 krenuo je putnički voz, a ne tenk ili oklopno vozilo
Fena / Arhiv
Iz Beogradu prvi put nakon 18 godina krenuo je voz za Kosovsku Mitrovicu. Ubrzo se pojavila informacija da se na pruzi nalazi eksploziv, pa je srpski premijer Aleksandar Vučić sazvao vanrednu konferenciju za novinare.

"Jutros u 8:30 krenuo je putnički voz, a ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebao da spaja ljude, građane u skladu s vrijednostima EU-a. Vozje krenuo na put, a onda su se počele događati nevjerovatne stvari. Večeras smo saznali da su Albanci pokušali minirati dio pruge, Nisu ni za to bili sasvim sposobni. Poslali su svoje jedinice iz mjesta Lužani, s dugim cijevima da uhapse mašinovođu, putnike voza i time donesu, mislili smo prvo, nekakvu političku pobjedu, a kasnije smo shvatili da je to trebalo dovesti do sukoba.

Kada su Srbi vidjeli što Albanci rade, okupili su se i okružili ih. Riječ je o Srbima koji žive na tom području. Albanci su onda poslali mimo odobrenja NATO-a i bilo čijeg, 17 blindiranih oklopnih vozila tipa Kobra na sjever Kosova i Metohije s ciljem da večeras isporvociraju širi sukob.

Moja odluka u tom trenutku je bila da zaustvaim voz da bih sačuvao živote ljudi, da izbjegnemo sukobe i da sačuvamo mir. Tražio sam razgovor sa svim svjetskim državnicima. Već sam obavio razgovor s Federicom Mogherini, obavijestio je o situaciji na Kosovu i Metohiji i rekao joj da sam razočaran reakcijom EU.

Večeras ćemo s tim upoznati rukovodstvo Rusije i Kine, pokušati stupiti u kontakt s Joeom Bidenom. Upoznat ću ga s minama koje su postavljali, a ne čudi me da za to nisu imali nečiji blagoslov.

Sazvali smo sjednicu Ureda službe sigurnosti. Srbija želi mir, dat će sve i donositi političke odluke da sačuvamo mir. Ali ovo je moja posljednja molba i upozorenje svima, Albancima na Kosovu i Metohiji. Srbi na Kosovu i Metohiji trebaju ostati na svojim ognjištima. Moja molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju napasti srpski narod oružjem, jer Srbija te napade neće dozvoliti.

Bile su problem čokoladice iz Srbije, pa đuveđ iz Srbije, danas je voz iz Srbije. Nama ništa nije problem, jedino je problem ako netko misli da ubija Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe. Molimo ih da se ponašaju odgovorno. Neka ne ruše ono što smo dugo gradili. Voznije prijetnja nikome, čokoladica nije prijetnja nikome.", rekao je na press konferenciji Aleksandar Vučić prenosi dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije