Vučić i Hahn: Građani će odlučiti da li žele Srbiju u Europi

Radiosarajevo.ba
 Vučić i Hahn: Građani će odlučiti da li žele Srbiju u Europi
Strategija Europske unije prema Zapadnom Balkanu je šansa za Srbiju, pred nama je planina prepreka, a građani će odlučiti da li vide Srbiju u Europi, za šta ćemo svakako platiti cijenu, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka s europskim komesarom za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johnannesom Hahnom, koji boravi u posjeti Srbiji, Vučić je kazao da su najteži zadaci pred Srbijom, poput pitanja Kosova i Metohije, graničnih linija s Bosnom i Hercegovinom, kao i Hrvatskom.

O ovim pitanjima ne možemo mi donositi odluku, već hrabro izaći s prijedlozima. Odluka je na građanima koji će morati da kažu da li vide Srbiju u Europi, za šta ćemo svakako platiti cijenu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine mora biti rezultat kompromisa gdje će obje strane pomalo izgubiti.


“Došlo je vrijeme da platimo greške donijete u prošlosti”, dodao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, okvirni rok 2025. godina za ulazak Srbije u EU je za Europu maleni okvir, ali za Srbiju predstavlja mnogo. Upitan o predstojećoj posjeti Hrvatskoj, Vučić je rekao da žel vjerovati da će i druga strana postupiti odgovorno.

Komentirajuću to što je premijer Hrvatske Andrej Plenković pominjao ratnu odštetu, Vučić je kazao da se plaši da bi pokretanjem tog pitanja Hrvatska mogla mnogo izgubiti.

“Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao”, naveo je.

Hahn je kazao da Strategija treba biti pozitivan pritisak političarima na europskom putu, kao i da Srbija kao trenutni lider na tom putu može poslužiti kao primjer drugim zemljama u regionu.

“U posljednjih deset godina, duplirana je razmjena s EU, ali nije ni za euro povećana u regionu”, rekao je Hahn.

Europski komesar je govoreći o pravno-obavezujućem sporazumu ponovio da je neophodno naći održivo rješenje prihvatljivo za sve, ali da on mora biti postignut i primjenjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije