Vučić - Hale: Kosovo mora ukinuti carine, a dijalog Prištine i Beograda nastaviti

Radiosarajevo.ba
Vučić - Hale: Kosovo mora ukinuti carine, a dijalog Prištine i Beograda nastaviti
FOTO: Tanjug / Aleksandar Vučić se sastao s američkim podsekretarom za politička pitanja Davidom Haleom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak u Beogradu s američkim podsekretarom za politička pitanja Davidom Haleom, koji je pozvao na ukidanje prištinskih carina na proizvode iz Srbije te na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„SAD poziva na ukidanje carina, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga“, objavila je Ambasada SAD-a u Beogradu na svom Twitteru i dodali kako SAD cijeni partnerstvo sa Srbijom i želi izgraditi još snažnije odnose.

Hale je uoči dolaska u Beograd kazao kako postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, ali i naglasio da SAD neće davati recept za rješenje.

Pozvao je na ukidanje carina koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da „mora biti primjenjivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti regije“.

Nakon Beograda američki dužnosnik putuje u Prištinu gdje će s tamošnjim vlastima također razgovarati o postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa, javlja RTS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije