Vučić: Beograd nikoga ni za što neće moliti i zna šta mu je činiti

Radiosarajevo.ba
Vučić: Beograd nikoga ni za što neće moliti i zna šta mu je činiti
Srbija na putu eurointegracija mora odraditi svoj dio posla i zna da treba poboljšati vladavinu prava i slobodu izražavanja, ali ne želi nikoga ni za što moliti, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za francuski list "Le Monde".

"Moj pristup se razlikuje od pristupa premijera Albanije Edija Rame. Ne želim ništa da molim. Mi moramo raditi svoj dio posla, moramo napredovati zbog sebe", rekao je Vučić u intervjuu za francuski Le Monde čije dijelove prenose beogradski mediji.

Ekonomski napredak Srbije pozdravila je i Europska komisija, istkanuo je i dodao da u Beogradu tačno znaju što ih očekuje.

"Znamo što treba poboljšati: vladavinu prava i slobodu izražavanja", rekao je Vučić i poručio da je Srbiji potrebno više stranih ulaganja.

Komentirajući poruku francuskog predsjednika Emanuela Macrona s nedavnog samita u Sofiji da su EU potrebne reforme prije nego li primi nove članice, Vučić je je ohrabrujućim nazvao ono što je čuo od Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Naravno, niko nije toliki entuzijast koliko bismo mi to željeli na Balkanu. To je realnost. Francuski predsjednik mi je izgledao pozitivno, iako je govorio o potrebi da se ojača EU prije razmatranja prijema novih članica. On je pravi lider upravo zato što je u stanju da kaže teške stvari", ocijenio je Vučić.

Srbijanski šef države je za pariški Le Monde rekao da Beograd u odnosu s Prištinom "najteže tek čeka", te da za Balkan sve postaje moguće ako se postigne mir.

"Upravo to me opsjeda, a ne ono što misle drugi, Europljani", izjavio je Vučić i poručio da će na kraju "svi morati napraviti ustupke".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije