Vučić: Ako žele opstati i jedni i drugi, Srbi i Hrvati moraju imati dobre odnose

Srna
Vučić: Ako žele opstati i jedni i drugi, Srbi i Hrvati moraju imati dobre odnose
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Hrvatska i Srbija moraju imati mnogo bolje odnose ako žele da opstanu, da manje "zabijaju nož u leđa jedni drugima", te da cijeli region mora da se okrene od prošlosti ka budućnosti.

"Mislim da Srbi i Hrvati kao narodi, ne samo srpska i hrvatska država, bez obzira na emocije koje nisu uvek dobre, moraju imati puno bolje odnose ukoliko želimo opstati jedni i drugi", rekao je Vučić.

On je ukazao da obje zemlje imaju užasnu demografiju i da se puno građana iseljava.

"Ako želimo opstati, morat ćemo zajedno da radimo, morat ćemo se približiti i to će se dogoditi", izjavio je Vučić za Hinu i HRT.

Predsjednik Srbije smatra da će Hrvati i Srbi naći puteve saradnje kada počnu manje da razmišljaju kako da "zabiju nož u leđa jedni drugima" i više se okrenu budućnosti.

"Ja u to apsolutno vjerujem i ne zato što to govorim pred vama, to govorim svaki dan i u Beogradu", dodao je Vučić.

On je rekao da nije srećan zbog političkih odnosa, navodeći da u regionu uvijek ima bezbroj problema, viška prošlosti i manjka razmišljanja o budućnosti.

Kada je riječ o inicijativi SDA do ocijeni ustavnost naziva Republike Srpske, Vučić je ponovio da je Republika Srpska dejtonska i ustavna kategorija BiH.

"Ne mogu to da rade i očekuju podršku svijeta", ponovio je Vučić.

Vučić je naveo da su ekonomski odnosi znatno bolji od političkog stanja u regionu, te dodao da su za Srbiju odnosi Beograda i Prištine goruće pitanje.

On je ponovio da je uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije suprotno svim evropskim normama.

Vučić je rekao da su mu u Davosu svi važni evropski i svjetski akteri rekli da su protiv tih taksi.

"Da budem iskren, to je samo dodatni problem jer se onda pitam kako one opstaju", istakao je Vučić.

Vučić je pred današnji odlazak iz Davosa učestvovao na panelu o temi "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu".

Rasprava je bila zatvorena za javnost, a učestvovali su i premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Makedonije Zoran Zaev, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Hrvatski mediji navode da su Vučić i Plenković imali priliku i za neformalni razgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije