Vozači, oprez: Mjerenje srednje brzine je novi sistem kažnjavanja na autoputu

Radiosarajevo.ba
Vozači, oprez: Mjerenje srednje brzine je novi sistem kažnjavanja na autoputu
Na svim auto-putevima u Srbiji je počelo kažnjavanje vozača na osnovu mjerenja srednje brzine.

Kamere JP Putevi Srbije instalirane su na svim za to predviđenim mjestima, a brzina će se mjeriti na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe.

Direktor policije Vladimir Rebić je potvrdio da će svi koji prekorače srednju brzinu, makar i za jedan kilometar na sat, morati da plate kaznu.

"Ne postoji način da mi ne primjenimo važeće propise koji dozvoljavaju maksimalnu brzinu od 120 km/h, tako da ne postoji ta tolerancija", rekao je Rebić novinarima. 

On je zahvalio Kancelariji za IT koja je omogućila da od danas u Srbiji stranci i naši građani mogu na post-terminalima da plate novčanu kaznu za prekršaje i da se pritom ne isključuju sa auto-puta kako bi otišli u banku ili mjenjačnicu. 

"Kao što je prethodnih dana najavljivano, od danas na svim dionicama auto-puteva počinje kontrola prosječne brzine kretanja vozila. Izuzetno sam ponosan što je Srbija jedina u okruženju, a možda i jedina u Evropi koja ima ovakav sistem, koji omogućava da se bez značajnog ulaganja novih sredstava vrši efikasan način kontrole." 

Kako je rekao, od danas na svim čeonima naplatnim stanicama, kao što su Vrčin, Šimanovci, Niš i druge, policija na licu mesta kažnjava sve koji su prekoračili brzinu. 

Vozače koji na auto-putevima Srbije budu, ipak, vozili brže nego što je u prosjeku dozvoljeno, čekaju sljedeće kazne: 

Za vožnju brzinom od 120-140 km/h sleduje im novčana kazna u visini od 3.000 dinara, dok će za vožnju brzinom 141-150 km/h morati da plate kaznu od 5.000 dinara. 

Sa 10.000 dinara bit će kažnjeni oni koji voze brzinom 151-160 km/h, a kazna od 10.000 do 20.000 dinara predviđena je za vožnju brzinom 161-180 km/h, plus tri negativna poena i 1-12 mjeseci bez vozačke dozvole. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije