Volkswagen se vraća na Balkan, ali neće u Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Volkswagen se vraća na Balkan, ali neće u Bosnu i Hercegovinu
SHZ.de / Volkswagen

Pravni odbor Volkswagena planira, navodno, otvaranje velike fabrike "na istoku Europe“.

Najranije krajem aprila trebalo bi da bude odlučeno da li će "jedna strana kompanija“ investirati u Srbiju, što bi bila "najveća, najvažnija i najmoćnija“ investicija za ovu zemlju, u nekoliko navrata je najavljivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Deutsche Welle, prenosi B92. 

Ime kompanije do sada nije pomenuo, ali je zato početkom februara naveo da je "Srbija trenutno broj jedan u pregovorima u odnosu na druge dvije zemlje, članice EU iz centralne i istočne Europe“.

Da li je riječ o njemačkom Volkswagenu? Upravni odbor tog automobilskog giganta uskoro bi, navodno, trebalo da donese odluku o izgradnji nove fabrike u kojoj bi istovremeno trebalo da se proizvodi više različitih modela. U auto-koncernu to zovu "Mehrmarkenfabrik“. O svemu tome pisali su i njemački mediji, doduše šturo, pominjući samo da je riječ o "istočnoj Europi“. Možda o Bugarskoj? 

Mediji u Bugarskoj uveliko pišu o tome, navodeći pri tom još neke detalje: fabrika bi trebalo da počne s radom 2023. godine, a proizvodila bi 300.000 automobila godišnje – pet modela VolkswagenaŠkode i SEAT-a.

Prvobitno su, navodno, u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija, Turska, a možda i Sjeverna Makedonija, ali je u ovom trenutku, kako prenose, favorit Bugarska. 

Na više dopisa koje je redakcija DW na bugarskom uputila u sjedište Volkswagena s pitanjima kada se očekuje odluka i koji su okvirni uslovi koje taj koncern postavlja, odgovoreno je da "odluka još nije donijeta“ i da će ih "odmah obavijestiti kad nešto bude zvanično“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije