Vladika Pahomije seksualno uznemiravao monaha

Radiosarajevo.ba
Vladika Pahomije seksualno uznemiravao monaha
Foto: RAS Srbija / Vladika vranjski Pahomije

Vladika vranjski Pahomije seksualno je uznemiravao monaha u manastiru Prohor Pčinjski koji se nalazi na jugu Srbije.

Za sada još uvijek nije poznato o kom se stepenu seksualnog napada radi. Kako za Blic prenose izvori iz vranjske eparhije Pahomije je – spopadao monaha.

"Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vrijeme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet prije neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak", prenose izvori Blica inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj.

Za monahom su otišli i ostali koji su bili u manastiru. Prema navodima lokalnih medija u Prohoru su bila tri monaha i četiri iskušenika.

Monahu koji je bio meta Pahomijeve požude, vladika je prije nekoliko dana dao kanonski otpust, a to znači da može da napusti eparhiju i ode u neku drugu.

"Za njim su sablaženjeni otišli i svi drugi. Manastir je opet prazan. Da ne govorimo o značaju Prohora za SPC i narod ovdje, a koji je pod stalnim pretenzijama prisvajanja nepriznate makedonske crkve. Vladika je mogao da se suzdrži makar u ovakvoj svetinji", navodi izvor Blica.

Monah koji je napustio manastir slovio je za budućeg igumana Prohora i bio je voljen u narodu.

Ovo nije po prvi put da se vladika Pahomije pominje i sumnjiči za seksualne napade prema istom spolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije