Vlada Srbije osigurala milion eura pomoći za Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Vlada Srbije osigurala milion eura pomoći za Srebrenicu
Vlada Srbije obezbijedila je iz budžetske rezerve miliona eura pomoći za Srebrenicu, a sredstva su predviđena za kupovinu prostora i objekata u poslovnoj zoni u Potočarima, saopšteno je iz kabineta načelnika ove opštine.

U općini kažu da je ovaj grant Srebrenici odobren prilikom nedavne posjete načelnika općine Mladena Grujičića Beogradu i razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sredstva su predviđena za kupovinu prostora i objekata u poslovnoj zoni u Potočarima za potencijalnog investitora iz Srbije koji tu namjerava da pokrene proizvodnju stolica ili za nekog drugog privrednika spremnog da uloži novac i pokrene proizvodnju u tim objektima, prenosi Srna.

Šef kabineta načelnika općine Vladan Milovanović pojasnio je da je procijenjena vrijednost tog prostora i objekata oko 850.000 eura i da je oko 150.000 eura potrebno za sanaciju i uređenje objekata i lokaliteta da bi postali funkcionalni za pokretanje proizvodnje.

Milovanović kaže da je potencijalni investitor iz Srbije zainteresovan da pokrene proizvodnju stolica i u početku zaposli 70, a u perspektivi oko 300 radnika.

Taj prostor i objekti nekada su bili u vlasništvu transportnog preduzeća "Srebrenica-prevoz" koje je u procesu privatizacije kupila kompanija "Bobar" iz Bijeljine da bi ih kasnije prodala slovenačkoj firmi "Neo dom".

Nakon privatizacije, sva oprema iz tih objekata prodata je i odvezena, a nikakva proizvodnja za 15 godina nije pokrenuta iako je nekoliko puta najavljivano da će to biti učinjeno.

Objekti su već godinama prazni i propadaju, a prostor oko njih je zapušten i zarastao u korov i rastinje.

Prije dvije godine tadašnji premijer, a sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć Srebrenici od pet miliona eura i to obećanje je realizovano.

Krajem 2015. godine uplaćena su dva miliona eura u budžet općine za izmirenje dugova, plaćanje presuda i sanaciju budžeta, a tri miliona eura uplaćena su kasnije za infrastrukturne projekte koji se ove godine realizuju i radovi na objektima obuhvaćenim tim projektima privode se kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije