Više stotina novinara na protestima u Zagrebu: Podršku pružile i kolege iz BiH

Radiosarajevo.ba
Više stotina novinara na protestima u Zagrebu: Podršku pružile i kolege iz BiH
Foto: Index.hr / Više stotina novinara pred vladom: "Dosta je bilo progona"

Iza 12 sati su novinari pod sloganom „Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!“ u protestnoj šetnji prvo od Novinarskog doma krenuli prema Ministarstvu kulture, a potom će svojih osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti i Univerzitetu u Zagrebu te Vladi, poručujući kako je dosta bilo progona novinara te pozivajući Vladu da konačno ozbiljno shvati ovu temu i njihove probleme, prenosi Index.hr.

Okupilo se više od 350 novinara, a podršku su im došli dati i Ivica Puljak, Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Mirando Mrsić...

„Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništvanja javne profesije, to traje desetljećima“, izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se o ovom problemu „ponaša ignorantski jer misli da je ignoriranje rješenje problema“, a što su, tvrdi, činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo.

Zovko je naglasio kako živimo u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, te je stoga vrijeme „da im kažemo dosta“.

Zahvalio je svima koji su se okupili na protestima, posebno onima koji su došli iz svih dijelova Hrvatske, a posebno je pozdravio nazočne kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine te „pokazali ljudsku i novinarsku solidarnost“.

„Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno“, poručio je Zovko.

Vladi Andreja Plenkovića poručio je da ozbiljno shvati ovu temu i problem s kojim se suočavaju novinari, napominjući da je u Hrvatskoj na snazi najmanje 1.163 sudskih procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i „gdje javni servis vodi križarski rat protiv novinara, medija i HND-a“.

„Gospodo draga, dosta je bilo terora, dosta je bilo“, istaknuo je te demonstrante pozvao da u koloni krenu prema Ministarstvu kulture te predaju zahtjeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije