Virus Ferari slama djecu: Mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje, temperatura

Radiosarajevo.ba
Virus Ferari slama djecu: Mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje, temperatura
Kombinacija gripa i norovirusa, poznatijeg kao "ferari", posljednjih dana hara vrtićima i školama. Zbog učestalog povraćanja i visoke temperature, domovi zdravlja puni su iznemoglih i malaksalih mališana, prenosi Blic.

Zbog brzine širenja zaraze, norovirus je među epidemiolozima nazvan i "ferari među virusima". Stariji ljekari ga zovu i "zimsko povraćanje".

Napada organe za varenje, a prije svega se manifestira kroz dijareju i povraćanje, koji traju i po nekoliko dana. Nije isključena ni povišena temperatura.

"Posljednjih dana imamo mnogo veći broj pacijenata, upravo zbog ovog virusa. Oko 90 posto djece ima mučninu, bolove u stomaku, odnosno 'zavijanje' ili povraćanje. Uz to imaju visoku temperaturu, glavobolju, slab apetit", priča pedijatar, Dejan Jonev iz Doma zdravlja Simo Milošević u beogradskom naselju Čukarici, prenosi Blic.

Ono što je karakteristično za ovaj "ferari" virus jeste da prvog dana djeca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Djeluje prilično dramatično.

Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da se čitave porodice mogu razboljeti.

Ipak, često se dešava, kaže doktor, kada povraćanje prestane, da se oboljenje nastavi s respiratornim virusima, i da pacijent počne kašljati, imati gušenje, gubiti apetit.

U odnosu na druge viroze, ovaj "ferari" virus traje nešto kraće, ali zbog obilnog povraćanja, roditelji trebaju obratiti pažnju da djeci nadoknade izgubljenu tečnost.

Šta raditi

"Na tri minuta djetetu treba davati gutljaj tečnosti i zalogaj neke lako svarljive hrane. Ukoliko povraćanje i dalje traje, onda treba praviti pauzu od desetak minuta. Međutim, roditelji trebaju biti uporni s davanjem tečnosti i hrane, jer u suprotnom može doći do problema", upozorava dr Jonev.

Kada je ovaj virus u pitanju bitna je higijena. Pored temeljnog pranja ruku (u trajanju od 15-20 sekundi) poslije upotrebe toaleta i prije jela, treba posebno obratiti pažnju na samo pripremanje namirnica, jer virus ubija temperatura iznad 95 stepeni, a u zamrznutom stanju može se održati i nekoliko mjeseci. 

Europa za sada bezbijedna

Epidemiolog, Predrag Kon objašnjava da u Europi uopće nije zabilježeno veliko prisustvo AH3 virusa gripa, ali da u Americi ovaj tip virusa pravi velike probleme.

"Još uvijek je virus niskog intenziteta, malo je povećan broj oboljelih posljednjih dana, ali još nije vrijeme kada bi mogao da se očekuje njegov maksimum. Do ponovog većeg broja obolijevanja moglo bi doći tek kada se djeca vrate s raspusta", objašnjava dr Kon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije