Vidjela je Gospu u Međugorju, a danas uništava plažu na Hvaru zbog kuće

Radiosarajevo.ba
Vidjela je Gospu u Međugorju, a danas uništava plažu na Hvaru zbog kuće
Foto: Slobodna Dalmacija / Plaža u Sućuraju koja je uništena

Međugorskoj vidjelici Mirjani Dragičević-Soldo lakše je vidjeti Gospu nego koncesijsko odobrenje, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatske institucije djeluju tako da se ženi češće ukazuje Djevica Marija nego komunalni redari Općine Sućuraj ili Inspektorat.

A zazivaju ih mještani da dođu, da vide šta je Soldo od hvarske plaže napravila. Zovu, nije da nisu, šire ruke i srca gore imaju, iskreni su i skrušeni, samo što te molitve nikako da se usliše.

Zato su pozvali nas. Poveli za ruku da posvjedočimo pravom devastatorskom čudu.

"Morate vidjeti, inače nam nećete vjerovati", ponavljali su u transu.

"I bili su u pravu. Širili smo vilice u nevjerici. Ostali zapanjeni", piše novinarka Andrea Topić za Slobodnu Dalmaciju.

Ipak, ne toliko kao Sućurani, koji su još ranije vidjeli kako je vidjelica pred svojom prekrasnom vilom u uvali Blace dala nasuti beton preko hiljadugodišnjih stijena, a onda taj nered obložiti kamenim pločicama kakvima po njenim Bijakovićima komšije rade suhozide.

Izgleda nadrealno, nezemaljski, nestvarno.

Prema podacima iz zemljišnih knjiga, vlasnici kuće i parcele zaista su Mirjana i Marko Soldo. Novinari Slobodne Dalmacije su vidjelicu pokušali kontaktirati preko nekoliko marketinških agencija koje po inostranom tržištu plasiraju njene knjige o ukazanju, ali odgovor nisu dobili.

 Pričljivi su zato mještani:

"Dala je betonirati i popločati plažu, a onda je još i potjerala Sućurane koji su se tu inače dolazili okupati. Devastira i radi privatnu plažu na devastiranom, a institucije ne reagiraju", svjedoči profesorica Suzana Kačić-Bartulović, koja je ovaj primjer uzurpacije pomorskog dobra ranije prijavila nadležnima.

 

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije