Verbalni rat predsjednika i Vlade u RH: Milanović se izvinio sam sebi!?

0
Radiosarajevo.ba
Verbalni rat predsjednika i Vlade u RH: Milanović se izvinio sam sebi!?
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović objavio je izvinjenje koja je daleko od onoga čemu su se u Vladi RH nadali kada su ga jučer pozvali da se izvini.

Izvinio se ministrima, samome sebi i građanima zbog toga što - kako stoji u objavi - predsjednik Vlade ništa nije želio znati, vidjeti ili čuti.

Iz Vlade RH su tražili izvinjenje i dobili su ga. Ali izvinjenje nije bilo uobičajeno.

"Predsjednik Republike se u dobroj vjeri najprije ispričava svima onima, ponajprije ministrima, koje su Predsjednik Vlade i neki njegovi suradnici svojom indolentnošću, neradom i nepoduzimanjem doveli u položaj namagarčenja, tj. izložili ih nezasluženoj blamaži", stoji u podužoj objavi predsjednika, piše Dnevnik.hr.

Izivnio se predsjednik i sebi i to u ime premijera Plenkovića.

"Predsjednik Republike također se ispričava onima za koje je Predsjednik Vlade insinuirao da su prijenosnici rabiesa, tj. bjesnoće", nastavio je Milanović.

Na kraju je uslijedilo izvinjenje građanima i to „zbog toga što su u Vladi tog istog Predsjednika Vlade godinama sjedili ministri kojima su luksuzni Mercedesi padali s neba u dvorište ili koji nisu prijavili milijunske nekretnine jer su ih toliko nakupili da ih ni sami nisu znali pobrojiti. A sve samo zato što Predsjednik Vlade ništa nije želio znati, vidjeti ili čuti, ma koliko mu svi drugi u državi govorili o tome, pisali i upozoravali ga".

Odgovor iz Vlade RH nije se dugo čekao. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved požalio se kako mu se čini da tu nema nikakvog oblika izvinjenja te kako mu se čini da je to tek nastavak neprihvatljivog dijaloga. Zaključio je i kako mu je neshvatljivo odakle kod Milanovića proizlazi tolika nervoza, napad i nasrtaj predsjednika republike.

Potpredsjednik sabora Miroslav Škoro kaže da Zoran Milanović ponovno ima prijek i neugodan karakter kakav je imao i prije. Ali se također u nečemu, kada je afera Janaf u pitanju, s njim i slaže.

Netko tko vodi državu ili kao predsjednik države ili kao u našem sustavu parlamentarnom di je premijer alfa i omega svega on uistinu mora biti upozoren barem. Ne vjerujem da to premijer Plenković nije znao odnosno nije znao samo ako nije htio“, pretpostavlja Miroslav Škoro.

Trenutačno prvi čovjek SDP-a, Zlatko Komadina, javnu prepirku predsjednika i premijera ne odobrava. Misli da su to stvari koje se ne obavljaju u javnosti, te poručuje da ako se ima što reći se to mora napraviti tako da dva čelna čovjeka u državi moraju sjesti i razgovarati. A jučerašnja izjava predsjednika republike zapalila je internet, piše Dnevnik.hr.

„Zato što je to bilo vrijeme lockdowna i zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije i bilo je puno hrane koju je trebalo baciti jer je nije imao kome dati jer je bilo praktičnije“, rekao je tada Milanović.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotomontaže s porukama o tankim šnitama koje predsjednik jede doma aludirajući na izjavu prve dame od prije nekoliko godina, te razne druge dosjetke na ovu temu. Brojni su statusi poput onog bivše premijerke u kojem indirektno pozivaju predsjednika na ručak.

Dvostruki standardi domaće politike

A mnogi su se zapitali i što bi se dogodilo da je bivša predsjednica slala poruke kakve šalje predsjednik Milanović. Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček ističe kako bi bivša predsjednica bila pod metom kritika napada više nego sadašnji predsjednik.

„Stvar je u tome da se to sve pripisuje jedno osebujnom stilu Zorana Milanovića po kojem je on bio poznat i prepoznatljiv, i meni se čini da je ovaj sadašnji predsjednik zapravo onaj premijer Milanović kojeg se sjećamo iz nekog doba dakle i arogantan, bahat i bezobrazan i nepristojan i vrlo često konfliktan i agresivan“, dodala je.

Dok Andrej Plenković u svojim izjavama uspijeva birati primjerenije riječi, kod Milanovića to, kaže komunikacijska stručnjakinja ne vidimo.

„On zaboravlja da što je viša funkcija koju obnaša to su viši kriteriji primjerenosti komunikacije. Ne može si predsjednik republike dopustiti da se izražava kao netko u nekoj uličnoj raspravi ili kako se on voli izražavati u čaršiji“, zaključila je Kišiček.

Nakon izvinjenja u kojoj se nije izvinio predsjednik je ponovno pozvao premijera na sastanak, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije