Velike mjere obezbjeđenja Parade ponosa, Mirjana Karanović 'kuma' Pridea

Anadolija
Velike mjere obezbjeđenja Parade ponosa, Mirjana Karanović 'kuma' Pridea
/ AA
Trasu od trga Slavija do Trga Republike u Beogradu, kao i okolne ulice, zbog Parade ponosa, obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije.

Na ulicama su pripadnici policije, žandarmerije, SAJ-a, kao i konjice, a zonu šetnje nadlijeće policijski helikopter.

Po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, preduzete su posebne bezbjednosne mere, na prostoru kojim će povorka Parade ponosa prošetati u toku današnjeg dana, a izmijenjen je i režim gradskog prevoza u centru Beograda.

Pojedini dijelovi su zatvarani sukcesivno, dok je šira zona skupa u potpunosti zatvorena i nema mogućnosti za prilazak. Očekuje se da će saobraćaj u gradu biti normalizovan oko 16 časova.

U saopštenju Organizacionog odbora Pridea 2016., navodi se da će "kao i svake godine, radi sigurnosti učesnika/ca, dio grada u neposrednom okruženju trase Parade biti pod pojačanim nadzorom policije, a prilaz Slaviji biće moguć sa narukvicama koje će deliti volonteri i volonterke Parade ponosa".

MUP Srbije je apelovao na građane da ne pomjeraju postavljenu signalizaciju i da se ponašaju u skladu sa uputstvima koja dobiju od pripadnika MUP-a, obrazlažući svoj apel time da je "riječ o skupu visokog rizika koji zahtijeva posebnu organizaciju saobraćaja i pješačkih tokova".

Parada ponosa, prema najavama Organizacionog odbora ovogodišnjeg Pridea, počeće u 12 časova, na trgu Slavija, a njen zvaničan početak proglasiće "kuma" Pridea, glumica Mirjana Karanović.

"Mirjani Karanović ova počasna titula (kuma Pridea, op.a.) dodeljena je zbog njenog višedecenijskog rada na poštovanju i unapređenju ljudskih prava u Srbiji, promociji demokratskih vrednosti, tolerancije i prihvatanja različitosti", naveli su članovi Organizacionog odbora.

Kako je najavljeno, tokom šetnje učesnici će se zaustaviti na Terazijama, gdje će kod Spomenika obješenim rodoljubima održati minut tišine posvećen iskazivanju solidarnosti sa LGBT zajednicom u cijelom svetu, a nakon minuta tišine, govor će održati LGBT aktivisti iz Turske.

Na Trgu Republike, nakon obraćanja javnih ličnosti, predstavnika i predstavnica lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava i LGBT prava, slijedi mini koncert na kojem će nastupiti Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, Marina Perazić i DJ Vanja Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije