Varaždin: Spriječeno postavljanje dvije eksplozivne naprave

Hina
Varaždin: Spriječeno postavljanje dvije eksplozivne naprave
Foto: MUP Hrvatske / Spriječeno postavljanje eksplozivne naprave

Varaždinska policija u petak je izvijestila da je spriječila izradu i postavljanje dvije eksplozivne naprave tokom kriminalističkog istraživanja u kojem je osam osoba uhapšeno zbog zloupotrebe droga, nedozvoljenog držanja oružja i drugih kaznenih djela.

"Ono što je najbitnije u ovom kriminalističkom istraživanju je da je na području grada Varaždina spriječeno teško kazneno djelo postavljanjem dvije eksplozivne naprave, što je ovom akcijom prekinuto i nije došlo do eksplozije", kazala je voditeljica varaždinske kriminalističke policije Sandra Karabegović.

Pretražene su kuće i vozila sedam muškaraca u dobi od 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu i jedne 23-godišnje ženske osobe, od kojih je jedna osoba s područja Krapinsko-zagorske županije, jedna s područja grada Zagreba, dok je preostalih šest s područja grada Varaždina.

Pronađena su dva mobilna uređaja za koje se sumnja da su detonatori za eksplozivnu napravu, te da je "planirano kazneno djelo bilo usmjereno prema osobama iz kriminalnog miljea s područja grada Vraždina".

Policija je pronašla i 8,5 grama amfetamina, gotovo 1400 grama marihuane, 2,5 grama heroina i 89,5 grama nepoznatog bijelog praha. Nađeni su i 2420 komada raznog streljiva, zračna puška, dva plinska pištolja, dva prigušivača, dvije glatke cijevi za pušku, cijev za pištolj, pojačivač trzaja za automatsku pušku, nekoliko optičkih ciljnika te više komada kućišta s rukohvatom za pištolje, spremnik za automatski pištolj, više mobilnih telefona i SIM kartica te veća količina raznovrsne robe za koju se sumnja da potječe od počinjenja kaznenih djela.

Svi uhapšeni su od ranije poznati policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije