Vanredno stanje u Sloveniji, zakazan sastanak Vijeća za sigurnost

Radiosarajevo.ba
Vanredno stanje u Sloveniji, zakazan sastanak Vijeća za sigurnost
Foto: Times of Malta / Ilustracija

Za današnju sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost u Sloveniji vlada gotovo izvanredno stanje, pa je predsjednik parlamenta Dejan Židan skratio boravak u Beču i hitno se vraća u Ljubljanu, prenosi Jutarnji list.

Sjednici koja počinje u 16 sati predsjedat će premijer Marjan Šarec, a članovi Vijeća su ministar obrane Karl Erjavec, ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, šef diplomatije Miro Cerar, direktor Sove Rajko Kozmelj, ministar financija Andrej Bertoncelj i ministrica pravosuđa Andreja Katič. Sjednici će prisustvovati i Damir Črnčec, državni sekretar u kabinetu premijera, ali on nema pravo odlučivanja.

Još nije potvrđeno hoće li sjednici prisustvovati i šef države Borut Pahor koji ima zakazane obaveze u Mariboru.

U mandatu ove vlade Vijeće se do sada nije sastalo niti jedanput, a u slovenski mediji uoči sjednice prepuni su napisa u kojima se izražava ”zabrinutost zbog prisluškivanja susjeda” i najnovije navodne špijunske afere u kojoj je u prvom planu prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj pater Ivan Tolj.

Citiraju se i riječi Josipa Kregara da je simptomatično što o aferi koja sada potresa Sloveniju nije bilo puno riječi u hrvatskim medijima. Za patera Tolja je Kregar rekao da je ”izabran kao posrednik jer je sposoban dobro sve organizirati”. Oglasilo se i Društvo novinara Slovenije koje je ”zgroženo da se tuđe vlade miješaju u uredničke poslove slovenskih medija”.

Ujedno su poručili da su ”šokirani zbog razumijevanja slobode medija i neovisnosti medija u susjednim državama, također članicama EU, koje sistematski krše slobodu medija i prava novinara”. ”Metode koje te vlade koriste kod kuće očito pokušavaju izvoziti i preko granice”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije