Split: Seksualno zlostavljali djecu iz domova, davali im drogu, tjerali da kradu...

Fena
Split: Seksualno zlostavljali djecu iz domova, davali im drogu, tjerali da kradu...
Arhiv / Ilustracija
Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu započelo je provoditi istragu protiv tri osobe, među kojima je i jedna žena, zbog počinjenja kaznenih djela spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od petnaest godina.

Osumnjičeni su i za omogućavanje trošenja droga, povrede djetetovih prava, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a sudac istrage je, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, muškarcu (34) i ženi (27) odredio istražni zatvor, dok je 48- godišnjak pušten na slobodu.

Muškarac (34) je tokom 2013. do prosinca 2016. godine na području Županije splitsko-dalmatinske prilagodio torbu obloživši je alu-folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima i predao ju djeci radi počinjenja kaznenih djela krađe, od kojih bi potom preuzimao ukradene predmete i dio prodavao zainteresiranim kupcima, a dio mijenjao za drogu. 

Tako se od 2015. do januara 2017. godine počeo družiti s djecom štićenicima domova za djecu u Splitu kojima je organizirao zajedničke večernje izlaske, omogućavao im i davao na trošenje drogu, stvorivši kod njih stanje ovisnosti o sebi koristeći u pojedinim slučajevima prijetnje i fizičko nasilje.

Stvorivši odgovarajuću grupu, iskorištavao ih je i usmjeravao na počinjenje imovinskih kaznenih djela, pa je od 2013. do aprila 2016. godine, ostvario druženje s djevojčicom rođenom 2001. Davao joj je novac, poklone i marihuanu, a kada je stekao njezino neograničeno povjerenje, s njom je imao spolne odnose.

Druga osumnjičena je žena (27) za koju postoji osnovana sumnja da je tokom 2016. godine također prilagodila torbu za krađu i predala ju djeci koja su krala te potom od njih preuzimala otuđene predmete.

Dio otuđenih predmeta je prodavala, dok je drugi dio mijenjala za drogu. Uz to je se sumnjiči da je od jula 2016. do 14. decembra 2016. svoje osmogodišnje dijete tokom dana i noći ostavljala s osobama sklonim kriminalnom i asocijalnom ponašanju, ali i da je u nazočnosti svog djeteta učestalo uzimala marihuanu, ne brinući se dovoljno o dječakovoj prehrani.

Najstariji u grupi, 48- godišnjak, se sumnjiči da je od novembra 2016. do 17. januara 2017. godine od 34-godišnjaka primao narudžbe za prodaju droge marihuane za razne novčane iznose koju je dostavljao lično ili putem nepoznate osobe na kućnu adresu ili bi je 34- godišnjak preuzimao osobno. Pretragom stana 48- godišnjaka pronađeno je 100 grama marihuane i digitalna vaga za precizno mjerenje s tragovima marihuane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije