Uvjetne kazne četvorici optuženih u slučaju paljenja Ambasade SAD-a

AA
Uvjetne kazne četvorici optuženih u slučaju paljenja Ambasade SAD-a
Viši sud u Beogradu osudio je danas četvoricu optuženih u slučaju paljenja zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu tokom protesta “Kosovo je Srbija” 2008. godine, dok su trojica oslobođena optužbi.

Kaznama zatvora na šest mjeseci, uvjetno na dvije godine, osuđeni su Dejan Vučković, Marko Novitović i Dragan Marinkov, dok je Milan Tomas osuđen na pet meseci zatvora, uvjetno na dvije godine, za teško djelo protiv opće sigurnosti.

U obrazloženju presude navodi se da su oni sa NN licima kamenicama gađali Ambasadu, a da su pritom bili svjesni značaja svog djela i da mogu da izazovu opću opasnost po živote drugih ljudi.

Šteta koju su pričinili na Ambasadi, a za koju SAD nije tražio obeštećenje, je 400.000 dolara, za dodatne troškove više od pola miliona dolara.

Sedmorica optuženih su se teretili da su ispred zgrade ambasade SAD u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su poslije mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbi, jer protiv njih nije bilo dokaza.

Advokat odbrane Želimir Čabrilo rekao je novinarima po izricanju presude da je "sud danas presudio u političkom događaju" i da smatra da "bi bilo bolje da je to riješeno političkim sredstvima, nego kaznom kakva je danas izrečena", a koju je ocijenio kao “skromnu”.

“Politička odluka bila je da se miting organizuje. Politička odluka bila je da se povuče obezbjeđenje ispred Ambasade SAD-a. Politička odluka je da se četiri godine nakon događaja ne postupa”, rekao je Čabrilo i dodao da treba da bude odlučeno i o krivičnoj odgovornosti onoga ko je naredio povlačenje obezbjeđenja ispred Ambasade.

Sedmorica optuženih na prvom suđenju bili su osuđeni na uvjetne kazne od šest do 10 mjeseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj dio presude, "jer je izreka presude nerazumljiva i protivrječna samoj sebi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije