Ustavni sud Srbije odbacio inicijative protivnika vakcinisanja

Fena
Ustavni sud Srbije odbacio inicijative protivnika vakcinisanja
FOTO: EPA / Ilustracija
Ustavni sud Srbije odbacio je inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na obavezno vakcinisanje djece i odraslih.

Sud smatra da inicijatori nisu potkrijepili svoje tvrdnje niti su one ustavno pravno utemeljene.

Inicijatori postupka tražili su da se utvrdi jesu li pojedine zakonske odredbe kojima se propisuje obavezno vakcinisanje, posebno djece pred upis u vrtiće i škole, u skladu s Ustavom Republike Srbije i onemogućuje li se tim zakonskim odredbama roditeljima pravo na slobodan izbor.

U odluci se navodi da se inicijativa odbacuje jer nije potkrijepljena tvrdnjama da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesuglasnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

U obrazloženju odluke navodi se da, prema stavovima Europskog suda za ljudska prava, postoji polje slobodne procjene države o poduzimanju mjera zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolest te da se i prava zajamčena Europskom konvencijom, u čiji okvir spada i pravo na fizički integritet, mogu ograničiti zakonom radi zaštite zdravlja cjelokupnog stanovništva i sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

Ustavni sud Srbije smatra da u ovom slučaju nije riječ o "medicinskim ili naučnim eksperimentima" koji imaju za svrhu da osobe budu objekt naučnog istraživanja koja se mogu provoditi samo uz slobodno dani pristanak, niti pak o "izloženosti mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju", kako se to navodi u pojedinim inicijativama.

Ustavni sud, također, smatra da tvrdnje inicijatora kako se osobe koja vjeruju u tradicionalnu medicinu, koja je Zakonom priznata grana medicine, ali se protivi imunizaciji, ne mogu dovesti u ustavnopravnu vezu sa zabranom diskriminacije, jer zahtjev da se podvrgne vakcinisanju ne predstavlja miješanje u slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, kategorije zaštićene Ustavom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije