Upozorenje i za građane BiH: Odzvonilo je „divljem“ turizmu u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Upozorenje i za građane BiH: Odzvonilo je „divljem“ turizmu u Hrvatskoj
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL / Ilustracija

Ujedinjuju se sve inspekcije u turizmu, piše 24sata.hr. Dakle, prema novom zakonu u Republici Hrvatskoj, inspektori će moći ući u objekte koji nisu prijavili iznajmljivanje smještaja.

Time bi se trebao uvesti red u sivu zonu, čime bi gosti bili zaštićeniji, piše HRT.

Neregistrirana djelatnost velika je boljka turizma u Hrvatskoj. Prema iskustvima s terena, gotovo svaka turistička zajednica bori se s problemom nelegalnih iznajmljivača.

„Inspekcije moraju raditi svoj posao. Njihovim objedinjavanjem, odnosno ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata taj bi rad trebao biti učinkovitiji i funkcionalniji. Kada je riječ o području turizma, omogućit će jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije“, pišu hrvatski mediji.

Svi koji ne plaćaju porez, ne prijavljuju radnike nelojalna su konkurencija onima koji rade po zakonu.

Iako će uvijek biti onih koji će loviti u mutnom, oni koji bi radili prema propisima pozdravljaju ponovni ustroj Državnog inspektorata.

Ako se mehanizmi unutar novoga aparata dobro uspostave, sagovornici HRT-a vjeruju kako ima nade da se crna i siva zona suzbiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije