Uporedili smo cijene smještaja u Hrvatskoj s drugim zemljama

Radiosarajevo.ba
Uporedili smo cijene smještaja u Hrvatskoj s drugim zemljama
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell / Plaža Bačvice u Hrvatskoj

Loše vrijeme u maju već su uticali na slabiji početak turističke sezone u susjednoj Hrvatskoj. Barem tako tvrde turistički radnici, piše Index.hr.

Ali, sada su vrućine stigle, počeli su ili počinju školski praznici pa hotelijeri i iznajmljivači očekuju goste. I žale se da je ove godine manje rezervacija nego lani, no još uvijek ne govore o konkretnim brojkama. Tek poneki sramežljivo kažu da će biti zadovoljni ako bude samo pet posto manje turista nego lani.

Kako se u Hrvatskoj još uvijek najviše govori o broju noćenja, a ne o puno kompleksnijim ukupnim ekonomskim učincima, odlučili smo provjeriti kakve su cijene smještaja u Hrvatskoj u odnosu na druge mediteranske destinacije.

Umag je skuplji od Portugala, Španije, Francuske, Italije...

Svemoćni internetski pretraživač Google u moru opcija koje ima nudi i informaciju o prosječnoj cijeni smještaja u hotelima s tri zvjezdice. Podaci su to koje Google prikuplja od samih hotelijera i ažurni su onoliko koliko je hotelijerima bitno da budu ažurni. A kada se bore za svakog gosta, onda se može pretpostaviti da su ti podaci vrlo svježi.

Podaci su to koje Google prikuplja od samih hotelijera - undefined

Foto: Index.hr: Podaci su to koje Google prikuplja od samih hotelijera

Od deset hrvatskih destinacija koje smo odabrali za provjeru Umag je daleko najskuplji.

Prosječna cijena noćenja u hotelu s tri zvjezdice tamo stoji 1.211 kuna (320 KM). Ne samo da je smještaj u Umagu najskuplji u Hrvatskoj nego je i najskuplji od svih destinacija koje smo provjeravali - od Portugala, Španije, Francuske, Italije, Grčke, Turske, Egipta, Maroka do Tunisa. Skuplji je čak i od Dubrovnika koji nismo željeli unositi u tabelu jer smo izbjegavali veće gradove.

Krk je skuplji od Mallorce

Od konkurencije na Mediteranu Umagu je najbliži španski otok Mallorca gdje se noćenje u hotelu s tri zvjezdice prosječno plaća 952 kune (252 KM). To je još uvijek 60 kuna (16 KM) jeftinije nego na Krku gdje samo za krevet, kupaonicu i doručak treba izdvojiti 1.012 kuna (268 KM).

Od hrvatskih destinacija najjeftiniji je otok Pag na kojem spavanje prosječno košta 610 kuna (161 KM), desetak kuna je skuplja Makarska, a ispod 700 kuna (185 KM) se može spavati još samo na Visu. Govorimo, ponavljamo, o prosječnoj cijeni smještaja u hotelu s tri zvjezdice.

Najjeftiniji su sjever Afrike i Turska

S druge pak strane, preko 700 kuna (185 KM) po noći na ostatku Mediterana morat ćete izdvojiti još samo na područjima Azurne obale i Costa Brave. Sve ostale destinacije su jeftinije. Najjeftiniji je Hammamet u Tunisu gdje noćenje stoji 301 kunu (80 KM), a 313 kuna (83 KM) plaća se u Antaliji u Turskoj i Fezu u Maroku te u egipatskom Sharm El Sheiku. Dakle, za jednu noć u Umagu dobit ćete tri noći na sjeveru Afrike ili u Turskoj.

Cijene će morati padati

Cijena hotelskog smještaja često je daleko najveća stavka u planiranju budžeta za ljetovanje. Prilično je lako pronaći jeftine letove za bilo koju destinaciju na Mediteranu, često je i do udaljenijih destinacija jeftino doći.

Cijene prosječnog i ispodprosječnog smještaja u Hrvatskoj u narednim godinama će se morati smanjivati. Razlika u cijeni teško se može opravdati pa je činjenica, iako se može činiti da nije pravedno uspoređivati Hrvatsku s Turskom koja obilato subvencionira svoj turizam, da goste to ne zanima. Malo ko će platiti više samo da bi sabotirao nepoštenu tržišnu utakmicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije