Umro Milorad Pelemiš zloglasni komandant jedinice koja je učestvovala u genocidu

8
Radiosarajevo.ba
Umro Milorad Pelemiš zloglasni komandant jedinice koja je učestvovala u genocidu
PrtScr / Milorad Pelemiš

Komandant 10. diverzantskog odreda VRS Milorad Mišo Pelemiš poslije teške i duge borbe s opakom bolešću preminuo je u Beogradu.

Njegova jedinica je učestvovala u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pripadnici njegove jedine odgovorni su za ubistva stotina Bošnjaka.

On nikada nije zvanično osuđivan za zlodjela.

Neki od pripadnika njegove jedinice priznali su učešće u masovnim pogubljenjima preko hiljadu zarobljenika u Srebrenici 1995.godine.

Pelemiš se branio kako je tek naknadno saznao – da su njegovi podređeni tamo upotrebljeni kao ubojice, makar su ga i neki od njih – prokazali kao jednog od nalogodavaca.

Nakon ubijanja u Branjevu, pripadnici 10. diverzantskog odreda su odbili streljanje zarobljenika u skladištu u Domu u Pilici gdje je ubijeno još oko 500 ljudi.

Pelemiš je naveo kako su pripadnici iskorišteni za ubojstvo van njegovog saznanja, makar je opisao kako ga je kao zapovjednika - jedan od njih tražio dozvolu čak za krađu pronađenog automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije