Umro je doktor koji je Tita isključio sa aparata

Radiosarajevo.ba
Umro je doktor koji je Tita isključio sa aparata
Foto: Knjiga o Titu / Tito u bolnici

Član Titova liječničkog konzilija i liječnik koji je Tita isključio sa aparata dr. Predrag Lelavić umro je u Beogradu u 92. godini, javljaju srbijanski mediji.

"Ja sam mu skinuo aparate koji su ga držali na životu . Ni u šali se ne može reći da sam ga ja ubio. Deset minuta prije toga bio je mrtav. Nije mu bilo spasa...'" ispričao je svojevremeno ovaj ljekar.

Tito je na respiratoru bio zadnjih 68 dana života. Hranu je dobivao infuzijom.

Godinama poslije, u jednoj njemačkoj bolnici, Laleviću su prigovorili da je mrtvog čovjeka danima držao na respiratoru, pišu 24sata.hr.

"Mozak mu je bio živ i to je bilo medicinsko opravdanje zašto ga sve do tad nisam skinuo s respiratora", rekao je ljekar za Express.hr.

No to nije bio jedini razlog... Ne manje važan bio je onaj politički. Stane Dolanc, moćni šef policije i čovjek kojega su mnogi vidjeli kao Titova nasljednika, u pozadini je stvarao atmosferu straha.

Dolanc je, dok je Tito još bio na životu, proširio glasine kako iz Bugarske, u tri kolone, ruski tenkovi izbijaju na bugarsko-jugoslavensku granicu.

"Državnom vrhu važan je ne samo svaki dan, već i svaki sat....", rekao je Dolanc tada Titovom doktoru.

Bio je to dio borbe za vlast u posttitovskoj Jugoslaviji, državi koja će na respiratoru provesti još deset godina, a onda odumrijeti u seriji krvavih ratova...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije