Umro Bata Živojinović

Radiosarajevo.ba
Umro Bata Živojinović
Arhiv / Bata Živojinović
Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Koji dan prije vaskršnjih i prvomajskih praznika, zdravlje Bate Živojinovića naglo se pogoršalo, podsjećaju srbijanski mediji. Upućen je u bolnicu "Sveti Sava", gdje su ga lekari ove bolnice, nakon teškog moždanog udara, pre četiri godine, pridigli, i nakon oporavka u Selters banji procijenili da mu je gotovo isto tako ljekovita kućna nega. I, zaista, oporavio se u tom porodičnom gnijezdu koje je svijao s Lulom, okružen uspomenama, fotografijama djece i unuka.

Hrabrile su ga i posjete bliskih prijatelja i kolega. A zadnje su bile Dragana Gage Nikolića i Dragana Bjelogrlića. Bio je pod svakodnevnim nadozorom ljekarskog tima.

Bata Živojinović rođen je u Koraćici pod Kosmajem 5. juna 1933. U karijeri je odigrao više od 300 uloga na filmu, pozorištu i televiziji, od kojih su mnoge antologijske, a njegove filmove gledalo je preko 10 milijardi gledalaca, čime ne mogu da se pohvale ni holivudske legende.

Dva put je odbijan na Akademiji, a filmski debi ostvario je u Pesmi sa Kumbare (1955, reditelja Radoša Novakovića) poslije kojeg su se nizale uloge Miloša Bojanića, Mirte, Bulidže... u kojima je ubjeđivao reditelje da film bez njega neće biti moguć. Bio je predstavnik nesalomivog srpskog duha bezobrazluka i drskosti u granicama dopuštenog, i kao takav Bata je bio živa istorija srpskog glumišta.

Tokom šezdesetih se filmovima poput Kozara (za koju je nagrađen u Puli) i Bitka na Neretvi ustoličio kao jedna od najvećih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70-ih, filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je Valter brani Sarajevo, koji je postigao veliki usjpeh u Kini, a Živojinović je još uvek velika zvijezda u Kini.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala u Puli. Za film Tren dobio je nagradu na Međunarodnom festivalu u Moskvi 1978.

U zadnje dvije decenije, praktično od početka višepartijskog života u Srbiji, nekoliko puta je biran za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije kao član SPS-a. Živojinović je bio je inicijator i osnivač Udruženja filmskih glumaca Srbije, također i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije