Umjetnicu iz BiH napao vozač iz Hrvatske: Ne vozim ciganke, ali ni ku*ve

Radiosarajevo.ba
Umjetnicu iz BiH napao vozač iz Hrvatske: Ne vozim ciganke, ali ni ku*ve

Selma Selman, umjetnica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, na svom Facebook profilu objavila je neugodno iskustvo koje je imala na Bijenalu industrijske umjetnosti u Labinu, u Hrvatskoj. 

On je podvukla da je imala ružno iskustvo s jednim riječkim vozačem. Svoje iskustvo je opisala na engleskom jeziku. Selma je za njega rekla da je angažiran kao vozač na Bijenalu.

"U zemlji koja je dio Balkana, ali i članica Europske unije, te je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu, doživjela sam verbalni napad zbog svog nacionalnog identiteta. Također, moja prijateljica Ivana i ja prozvane smo kurvama", navodi se u ispovijesti koju je objavila Selma. 

Ona je nastavila:

"Ne vozim Cigane, jer oni nose nesreću i ne vozim kurve. Ja vozim "za dom i poglavnika".  Bila sam na otvorenju Bijenala industrijske umjetnosti gdje su izloženi moji radovi, ali je moja instalacija također izložena i u Muzeju suvremenu umjetnosti u Rijeci. Bilo je već kasno i  morala sam hitno za Rijeku. Krenula sam s prijateljicom Ivanom i sjela u kombi. Tek tada sam shvatila da u ruci držim čašu vina. Dok sam sjedila u kombiju taj čovjek je počeo vikati na mene, jer sam sjela u kombi s čašom vina.

Doslovno je vikao na mene govoreći mi sve vrste psovki. Rekla sam mu da me je mogao pristojno zamoliti i da nema nikakvo pravo vikati na mene. Izašla sam van i nadala se da ću opet ući u kombi jer sam popila vino. Nije me pustio više unutra, govorio mi je da sam kurva, Ciganka, da donosim nesreću. Puno mojih kolega i prijatelja koji su bili tamo pružili su mi podršku, no u međuvremenu sam napustila Hrvatsku pa ne znam što se dalje dogodilo", napisala je Selma.

Selman je rođena u Bihaću, a kaže da je posebno ponosna na svoje romsko porijeklo ističući kako je ispunjava to što svijetu, kroz umjetnost kojom se bavi, može predstaviti nimalo lagani život romske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije