Hamid Beharović na sudu: Nisam otišao u Siriju da ratujem nego zbog boljeg života

Radiosarajevo.ba
Hamid Beharović na sudu: Nisam otišao u Siriju da ratujem nego zbog boljeg života
Ulcinjanin Hamid Beharović, u svojoj završnoj riječi, priznao je pred Višim sudom da je otišao u Siriju s namjerom da tamo živi i da je obilazio stražarska mjesta ISIL-a.

On je to danas kazao u izmjeni prvobitnog iskaza u odnosu na optužnicu, prenosi portal CdM.

Beharoviću se na teret stavlja odlazak u Siriju i vršenje određenih radnji ali ne i ratovanje za tuđu vojsku ili terorističku organizaciju, kako je danas saopćeno.

Hamid Beharović je kazao da je samo on kriv i da snosi svu odgovornost. Naglasio je da je sam odlučio da ode u Siriju i da se kaje.

Posebno je naglasio da ako neko nađe dokaz da je on ratovao za ISIL, spreman je da bude u zatvoru do kraja života.

Tvrdi da je tamo otišao za boljim životom, vođen svojim uvjerenjima i svojom vjerom.

Tužilac Saša Čađenović je predložio da sud Beharovića proglasi krivim i odredi mu kaznu zatvora od nekoliko mjeseci, računajući vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Tužilac je naglasio da bi sud u obzir trebao da uzme olakšavajuće okolnosti za optuženog. A to su da je okrivljeni osoba koja je u zrelom životnom dobu, da do sada nije osuđivan što dokazuje da se radi o neporočnoj prošlosti, da se radi o porodičnom čovjeku i više puta je izrazio kajanje.

Izricanje presude Beharoviću zakazano je za 16. januar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije