Uklonjen izraz "srpski": Stranka za Sandžak izborila promjenu u pasošu Srbije

Radiosarajevo.ba
Uklonjen izraz "srpski": Stranka za Sandžak izborila promjenu u pasošu Srbije
Od 1. oktobra u pasoše Republike Srbije umjesto "srpsko" u rubriku "državljanstvo" upisuje se "državljanstvo Republike Srbije".

Oznaka državljanstva kao "srpsko" nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, rekli su za RTS u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.

Mirsad Đerekarac prvi je Bošnjak kome u putnoj ispravi izdatoj u Konzulatu u Njemačkoj u rubrici stoji državljanstvo Republike Srbije. Ispravu je podigao prije Nove godine.

"Moja građanska i sva druga prava u državi Srbiji nisu ugrožena, ali mi ovo znači. Eto, samo taj osećaj jednakosti i ravnopravnosti sa drugim narodima u državi u kojoj živim", kaže Đerekarac.

Iz Stranke za Sandžak prvi dopis resornom ministarstvu u kome se ukazuje na kršenje zakona poslat je u decembru 2016. godine.

"Stavljanje pridjeva 'srpsko' znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obilježje, što nije u skladu ni s Ustavom ni s Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu 'srpsko' i mi smo tražili da se to ispravi", kaže predsjednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu.

Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice posjeduje.

Od 1. oktobra, kroz aplikaciju u pasošu u rubrici "državljanstvo" upisuje se "državljanstvo – Republike Srbije", što je takođe u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije i Zakonom o putnim ispravama. U rubriku "državljanstvo" u pasošu upisuje se isključivo "državljanstvo Republike Srbije", tako da ne postoji mogućnost izbora.

Murić se obratio zaštitniku građana u decembru 2016. godine. Postupak je trajao kraće od godinu dana.

Nakon više sastanaka, preporuka zaštitnika građana o izmeni sadržaja rubrike državljanstvo je usvojena.

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.

"Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će utjecati na bolji osjećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije ali koji se ne smatraju srpskim ili dijelom srpskog naciona", dodaje Pašalić.

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije