Uhapšen jedan od najvećih bh. kriminalaca: Šverc, droga, s kumom ga zavadila misica

2
Radiosarajevo.ba
Uhapšen jedan od najvećih bh. kriminalaca: Šverc, droga, s kumom ga zavadila misica
Foto: MUP Srbije / Hapšenje Darko Elez

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su, postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode Darka Eleza (40).

Njegovo izručenje zatražilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Bio je na čelu, prema dostupnim informacijama, najveće bande na Balkanu čiji su članovi bili, između ostalih, Naser Kelmendi, Bojan Cvijan i Benan Dorić. 

Sve što možete zamisliti od kriminalnih aktivnosti, bilo je "prekriženo" na spisku njegovih zločina - šverc svim i svačim, preprodaja droge, pljačke ucjene, iznude, i, na kraju, ubistva. 

Elez je rođen 1980. godine, a krivična djela počeo je da niže, prema dokumentaciji MUP RS, odmah nakon rata. Bavio se švercom cigareta, a potom i oružja.

Navodno je postao "poznat" po prodaji heroina i kokaina. osim toga, poznat je i po tome što je volio da sarađuje sa policijom, a mnogo su pisali i o njegovom sukobu sa kumom Đorđem Ždralom, s kojim je postao ljuti neprijatelj. 

Jedna verzija kaže da je do pucanja "bratske ljubavi" došlo zbog bivše, fatalne misice i Plejboj zečice Slobodanke Tošić. Ona je navodno prvo bila Elezova djevojka, pa je potom bila i sa Ždralom.

On se 2006. godine seli u Beograd, gdje se povezuje sa Slobodanom Neškovićem zvanim Kobac, koji ga je povezao s jednim od najjačih beogradskih dilera Pejovićem zvanim Peka.

Inače Elez ima kuću i stan u Beogradu. Sa svojim saradnicima je 2006. "odradio" pljačku Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona eura, ali je navodno došlo do trzavica jer novac nije dobro podjeljen.

Nikada nije izbjegavao medije, i u mnogim emisijama je govorio da nije kriminalac. Uhapšen je u septembru 2009. u Beogradu zbog kako se navodi "više ubistava, iznuda, ucena, razbojništava..." 

Za Elezom je, zbog pokušaja ubistva Ždrale, bila raspisana i međunarodna potjernica. Nakon hapšenja, policija je kod Eleza pronašla i "listu za smaknuća". Godinu nakon hapšenja, 2010. godine, beogradski sud osudio ga je na devet godina zatvora!

Ležao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a 2013. je tražio da ostatak kazne "odsluži" u BiH, no nije mu dozvoljeno.

Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala.

Ima dva pasoša i dva državljanstva - Bosne i Hercegovine i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije