Udruga Franak proglasila pobjedu nas 8 banaka: Do 2023. bit će više od 100.000 tužbi

Anadolija
Udruga Franak proglasila pobjedu nas 8 banaka: Do 2023. bit će više od 100.000 tužbi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Predstavnici Udruge Franak objavili su ispred Vrhovnog suda Republike Hrvatske konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka koje su ugovarale nepoštene kredite u švicarskim francima.

Slučaj franak: 125.000 dužnika sada mogu tužiti banke i dobiti svoj novac

Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske odbio žalbe banaka na posljednju presudu nižestupanjskog suda, čime je osam banaka u Hrvatskoj proglašeno krivima zbog načina na koji su ugovarale promjenu tečaja, odnosno valutnu klauzulu, a ne samo nepošteno ugovorene kamatne stope, Udruga Franak proglasila je pobjedu za 125.00 dužnika u valuti CHF na području Hrvatske.

Vrhovni sud je presudio kako su se u ugovorima kredita u švicarskim francima koristile “nepoštene i ništetne ugovorne odredbe” te da se o valutnoj klauzuli nije “pojedinačno pregovaralo”.

Goran Aleksić, saborski zastupnik i predsjednik Udruge Franak, koja je kampanju protiv banaka u ime 125.000 kreditnih dužnika u švicarskim francima pokrenula 2011. godine, poručio je kako dužnici sada imaju kvalitetnu pravnu podlogu kako bi pojedinačno pokrenuli tužbe protiv banaka, s tim da je 30.000 dužnika tužbe već pokrenulo.

Najavio je kako očekuje da će do polovine 2023. godine broj tužbi premašiti 100.000.

“Vrhovni sud mora još odlučiti jesu li ugovori s valutnom klauzulom CHF ništetni”, kazao je Aleksić s obzirom da je sud EU utvrdio da, ukoliko je valutna klauzula ništetna postaju ništetni u ugovori, rekao je.

“Očekujem u konačnici da će banke u sljedećim godinama platiti ukupno 15 milijardi kuna (2 milijarde eura) oštećenim potrošačima”, poručio je Aleksić.

Poručio je kako ovu odluku Vrhovnog suda očekuje u narednim mjesecima te kako bi ona značila 100 posto veće obeštećenje dužnika u odnosu na trenutnu situaciju ništetnih kamata i valute.

Vrhovni sud mora odlučiti na koji način će se računati obeštećenja za konvertirane dužnike, rekao je Aleksić.

“Banke nisu vratile preplaćene kamate niti preplaćeni tečaj, nisu platile niti zatezne kamate koje uz to idu”, poručuje Aleksić.

Aleksić je pozvao sve dužnike koji namjeravaju tužiti banke da se učlane u Udrugu Franak gdje mogu dobiti savjete i pravnu pomoć.

Poručio je da će kao saborski zastupnik nastojati uvjeriti Vladu da pokrene zakonsko obeštećenje svih dužnika, s obzirom da država, prema tumačenju Europske komisije (EK), ima zakonsku mogućnost to napraviti u slučaju franak, ali za sve one koji su imali kunske i euro kredite, i prije i poslije razdoblja iz tužbe, zbog ugovaranja nepoštenih kamatnih stopa koje su ugovorene sve do 10. siječnja 2013. godine.

Odvjetnica udruge Nikol Kwiatkowski ocijenila je kako je presuda Vrhovnog suda dobra podloga da dužnici krenu u postupke koji će izvjesno uspjeti, s obzirom da je sudska praksa da niži, općinski sudovi nemaju problema s tumačenjem kolektivne presude.

Članovi Udruge Franak zahvalili su sucima Vrhovnog suda koji su, smatraju, “vratili vjeru u pravnu državu i nisu podlegli bankarskom lobiju”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije