U Srbiji rođena jedna od najmanjih beba u svijetu: Teška svega 350 grama

Radiosarajevo.ba
U Srbiji rođena jedna od najmanjih beba u svijetu: Teška svega 350 grama
U beogradskom porodilištu "Narodni front" prije tri sedmice rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživjelo u Srbiji, prenose srbijanski mediji.

Prema riječima načelnice porodilišta u GAK "Narodni front" prof. dr. Snežane Rakić, zdravstveno stanje djevojčice, rođene u 28. sedmici, je dobro, prenosi Kurir.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, prije određenog termina, navode mediji, dodajući da je uspjela da dostigne druge stepene razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

"Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 sedmica", rekla je Rakić. 

Kako je objasnila, u 28. sedmici beba treba da bude teža od jednog kilograma.

"Na svu sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju", dodala je Rakić. 

Ona je istakla da je beba premještena na Institut za neonatologiju. 

"Prema saznanjima naših ljekara, sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je također dobro i ona je otpuštena iz bolnice", istakla je profesorica.

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a prije nje rekord je držao Vuk, koji se rodio u 24. sedmici sa samo 470 grama zbog greške ljekara, dodala je Rakić. Vuk sada ima pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije