U Sandžaku prolongiran početak nastave zbog lošeg vremena

Anadolija
U Sandžaku prolongiran početak nastave zbog lošeg vremena
U Polimlju, općinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, normalizuje se situacija nakon petodnevnog hladnog talasa.

U tom dijelu Sandžaka niske temperature i snijeg prethodne sedmice su uglavnom izazvale probleme u napajanju eletričnom energijom i vodom.

Temperature su u dolini Lima padale i do minus 25 stepeni, a u dijelu općine Nova Varoš je zbog visine snijega, smetova i neprohodnosti puteva vanredna situacija.

Prijepolje je bilo bez struje, a u Priboju je zbog niskih temperatura došlo do prekida u snabdjevanju vodom.

U najvećem gradu na Limu s porastom temperature, od danas se normalizuje se situacija, ali probleme sa vodom i dalje imaju građani Brodareva.

U Prijepolju nije proglašena vanredna situacija, ali Općinski štab za krizne situacije Prijepolje je u stalnom zasjedanju.

Predsjednik općine i komandant Štaba Dragoljub Zindović rekao je da je procijenjeno da ne postoje razlozi za proglašenje vanredne situacije i da su prioriteti čišćenje seoskih puteva.

"Štab je već šesti dan u neprekidnom zasjedanju. Imamo neprekidna dežurstva. Situacija je nepromijenjena u posljednja dva-tri dana jer su i dalje niske temperature, ali je snabdjevanje vodom i električnom energijom redovno, s tim što imamo određene redukcije na prostoru Brodareva jer imamo smanjen dotok vode“, rekao je Zindović nakon zasjedanja štaba.

Na području prijepoljeske općine svi putevi prvog prioriteta su prohodni, ali i dalje na seoskom području nisu očišćeni svi lokalni putevi.

U Limskoj dolini i ovog jutra je bilo veoma hladno sa temperaturom ispod minus 20 stepeni, ali je najavljeno da će u toku dana biti znatno toplije.

Manji vodotokovi u toj oblasti su potpuno pod ledom, a rijekom Lim zaleđenom djelimično, u području Prijepolja i Priboja, plutaju sante leda.  

Zbog hladnog talasa i ekstremno niskih temperature u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici produžen je školski raspust do ponedjeljka, 16. januara.

U Tutinu i Sjenici gdje je na snazi vanredna situacija kolegiji škola su ovu odluku donijeli na osnovu preporuke Štaba za vanredne situacije.

Nastava u školama bi mogla biti ponovo odgođena ukoliko se situacija sa vremenskim prilikama i snježnim padavinama do ponedjeljka ne bude promijenila.

Srbijansko Ministarstvo prosvjete je, zbog hladnog talasa i ekstremnih vremenskih uslova, lokalnim samoupravama ostavilo mogućnost da u dogovoru sa direktorima škola organizuju nastavu na područjima gdje ima najviše problema.

Zbog vremenskih nepogoda na teritoriji Novog Pazara, bez obzira što nije proglašena vanredna situacija, Gradsko vijeće Novog Pazara odlučilo je na jučerašnjoj sjednici da školski raspust za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji tog grada takođe bude produžen do ponedjeljka, 16. januara.

U Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši kao i na ostalom području Srbije učenici su danas krenuli u školu.

Šire područje Srbije kao i Sandžak od petka je zahvatio hladni talasa sa temperaturama ispod dvadeset stepeni. U Sjenici i na Pešterskoj visoravni temperatura se ovih dana spuštala ispod trideset stepeni.

Republički hidrometeorolški zavod (RHMZ) Srbije je od četvrtka, 12. januara najavio poboljšanje vremenskih prilika i porast temperatura između minus dva i tri stepena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije