U paklu prostitucije: "Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare"

Radiosarajevo.ba
U paklu prostitucije: "Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare"
/ Foto: DW
Srbija nema strategiju za pomoć ženama koje se bave prostituacijom, a na ulicama Novog Sada radi ih više od 300. Sve te žene žive bijedno te su svaki dan žrtve svodnika i mušterija, a u cijeloj državi za njih postoji samo jedno svratište.

Svoju je ispovijest za Deutsche Welle ispričala 21-godišnja djevojka koja se počela baviti najstarijim zanatom na svijetu sa svojih 17 godina.

"Rodila sam djevojčicu i morala sam raditi zbog nje, da imamo što jesti i piti", ispričala je za Deutsche Welle te dodala kako ju je u posao uvela ujna. Obje su danas nezaposlene i ekstremno siromašne te izloženi nasilju - od prolaznika i žena dok stoje uz rubove ceste preko mušterija do partnera s kojima žive.

Ova žena nastavlja raditi taj posao jer joj je najvažnije da njeno dijete ima šta jesti.

'Mislio je da sam ga pokrala, malo je nedostajalo da mi nožem prereže vrat'

"Prije dvije godine sam imala lom kralježnice i noge. Mislio je da sam ga pokrala, malo je nedostajalo da mi nožem prereže vrat. Bila sam napadana i tučena. Vuku nas za kosu, šamaraju, šutiraju. Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare. Moram mu dati da me ne prebije, ali me opet prebije", ispričala je druga žena koja se nalazi u novosadskom svratištu za seksualne radnice.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije i Udruženja Prevent pokazalo je kako su prostitutke najčešće mlade žene između 18 i 29 godinа koje čekaju na mušterije na nekoliko standardnih mjesta od kojih je najpoznatija Kaćka petlja na putu prema Beogradu. Tijelo često prodaju za 1000 do 1500 dinara.

"Potpuno su napuštene od porodica, nemaju nikakvu mrežu podrške, a spirala nasilja koje trpe počinje praktično od djetinjstva’" rekla je autorica istraživanja, Gordana Stojaković iz Udruženja građana S.T.R.I.K.E.

"Naišle smo na djevojke koje su potpuno nepismene, koje ne znaju brojati, dakle nikakvu drugu mogućnost nemaju. Imaju vrlo problematičan bračni status, a tu su često i beskućništvo, a u nekim situacijama i izbjeglištvo", objašnjava Stojaković za DW.

Jedna je žena počela nuditi svoje tijelo tek u pedesetim godinama

Žene najčešće kažu da ih je u prostituciju natjerala potreba da prežive jer drugog posla nema. Jedna od njih ispričala je da je počela nuditi svoje tijelo preko interneta tek u pedesetim godinama života. Zbog starosti, kaže, nisu je htjeli zaposliti čak ni kao peračicu posuđa.

Gordana Stojaković postavlja pitanje, može li se prostitucija u Srbiji uopće nazvati ‘seksualnim radom’ jer su žene na prostituciju primorane zato što nemaju nijednu drugu mogućnost.

"Uslov dobrovoljnosti znači da ona može raditi bilo koji drugi posao bez nekih velikih uslovljavanja i na taj način stvoriti ekonomsku sigurnost za sebe i porodicu. Ako to nije slučaj, zar nismo onda više na terenu ljudskih prava, a manje na terenu radnih odnosa?", pita se Stojaković.

Prostitucija se u Srbiji tretira kao prekršaj, a regulirana je samo jednim člankom Zakona o javnom redu i miru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije