U Nišu napravljena sirnica prečnika dva metra

AA
U Nišu napravljena sirnica prečnika dva metra
Druge večeri "Dana bureka" u Nišu, po receptu "niškog bureka" napravljen je i posjetiocima poslužena je okrugla sirnica tankih kora sa sirom, prečnika dva metra, javlja Anadolu Agency (AA).

Posle nastupa folklornih grupa, posjetioci su u redu strpljivo čekali da dobiju svoje parče, a oni koji su ga okusili rekli su da je čekanje vrijedilo.

Na 14. gastro-manifestaciji, obnovljenoj poslije dvije godine pauze, okupilo se šest majstora za pite iz Niša, ali i predstavnici pekara iz Bugarske i Grčke. Neki od njih ovaj specijalitet prave na licu mesta pred posjetiocima.

Pita se nalazi na meniju kuhinja mnogih balkanskih zemalja koje su nekada bile u sastavu Osmanlijskog carstva. Svaka od njih ima ima svoju verziju, a u Uniji pekara, koja organizuje ovaj događaj, tvrde da je baš niška pita originalana.

"Recept je ovde donio pekar iz Istanbula Mehmed Oglu 1489. godine i do dandanas se po istom receptu pravi pita. Oblik, tepsija, način na koji se kore razvijaju je ostao isti", kaže Bratislav Vukadinović.

Dodaje da se ovaj recept prenosi među domaćim majstorima i da oni, kada odu u druge gradove ili inostranstvo, nose to znanje sa sobom. U niškim pekarama, a i na "Danima bureka", osim slanih verzija sa mesom i spanaćem, može se poručiti i pita sa eurokremom i plazmom, pudingom od vanile, čokoladom i bananama.

"Mladi ljudi vole da istražuju i mi, pekari, se slažemo da napravimo eksperiment. Neko voli pitu sa bananom i čokoladom, a neko sa eurokremom i plazmom. Ukusi su različiti, a buregdžije se bore da pronađu tu pitu koja će se najviše dopasti našim sugrađanima", priča Vukadinović.

Iako mnogi prihvataju nove ukuse, hrskavi sirnica, koja se kupuje na četvrtine ili osmine tepsije, uz čašu jogurta, važi za tradicionalni i najpopularniji niški doručak i česta je preporuka turistima.

Iz Turističke organizacije Niša, koja je podržala ovu manifestaciju, najavljuju da će pita na predstojećim sajmovima biti intenzivnije promovisan kao brend Niša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije